У Кропивницькій міськраді розповіли, як тривають роботи по облаштуванню Алеї Почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища

09.02.2024 14:02

У Кропивницькому триває облаштування облаштування Алеї Почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища. Про це повідомив заступник міського голови Олександр Вергун, інформує медіапортал DOZOR з посиланням на Кропивницьку міську раді.

Перший етап роботи стартував з виготовлення проєктно-кошторисної документації у червні 2022 року.

«Проєкт складний, самі проєктанти з нашого міста з такою роботою не стикалися, це був перший їх проєкт такої складності і відповідальності. Та й експертиза обʼєкта  такої значимості також виконувалася вперше. Під час розробки проєкту проводилася копітка робота, чисельні робочі наради, бо необхідно було врахувати все, що необхідно зробити - було дуже важко. По-перше, кількість похованих осіб  на жаль дуже різниться на початку  і зараз - все це вимагає виконання додаткових робіт. Тож напрацьований проєкт був новим і непростим для самих фахівців. Отримали ми його у листопаді 2023 року. Орієнтовна вартість робіт на початку проектування була 18 млн грн, а після експертизи з врахуванням усіх додаткових робіт і зміною вартості матеріалів - 27 млн грн. На 11 млн грн проєкт зріс в ціні від старту створення, - наголосив Олександр Вергун.

Що ж стосується безпосередньо будівельних робіт, відзначив посадовець, вони були розпочаті одразу ж як тільки визначились з підрядним підприємством.

- У листопаді ж були оголошені і тендерні процедури на "Прозорро". 15 грудня укладено договір з підприємством, яке єдине брало участь в цій публічній закупівлі. Це те підприємство що й будувало Алею на Рівнянському кладовищі — колективне підприємство "Єлизавета". Роботи розпочалися одразу ж 15 грудня, - продовжив далі Олександр Вергун. – Закуповувалися і завозилися необхідні для будівництва матеріали.

Торік на старті будівельних робіт  було закуплено - пісок, відсів, будівельний камінь - складові для приготування будівельної суміші, таким чином було використано 198 тис. грн.  Роботи продовжились і в новому, 2024 році.

- Станом на сьогодні залито фундамент для будівництва огорожі Алеї - використано 800 тис. грн. Загалом від початку робіт використано майже  один млн грн. Роботи ведуться і зараз. І в більш інтенсивну фазу перейдуть  з настанням сприятливих погодних умов, - зазначив Олександр Вергун.

Підрядник повністю готовий до виконання усіх робіт, передбачених за проєктом є і спеціалісти відповідної кваліфікації, і необхідна техніка.

Прокоментував він і ситуацію із затвердженням ескізів памʼятників на місцях поховань із рідними похованих воїнів-героїв.

  • - Узгодження макета памʼятника із родинами загиблих - це також відповідальне питання. Ми хочемо, щоб у прийнятті остаточного рішення брали участь родини Героїв. В процесі обговорення постійно зʼявлялися нові ідеї, нові варіанти. Виїздили на підприємство, дивилися види каміння, зустрічалися з іншими виробниками, моніторимо як це роблять в інших містах. Наступного тижня відбудеться чергова зустріч з родинами наших загиблих земляків. І якщо питання благоустрою в принципі узгоджено - лавочки, алеї, тротуарна плитка, то по памʼятнику - залишається відкритим.

При цьому Олександр Вергун зазначив, що варто все ж таки дотримуватися рекомендацій щодо облаштування місць воїнських поховань від Українського інституту національної пам'яті та Міністерства у справах ветеранів України. Щоб було видно, що тут поховані українські Герої.

Згадав він і про проведену роботу щодо охорони на кладовищі — там тепер чергує міська дружина, встановлені камери відеонагляду, підсилені екіпажі  патрульної поліції в районі кладовища, а  дільничні інспектори провели профілактичну роботу на Великій Балці.

Переглядiв: 401