У кропивницькому музеї вперше презентували виставку «Волонтерський крафт задля Перемоги» (ФОТО)

05.12.2023 12:50

В обласному краєзнавчому музеї вперше презентували виставку «Волонтерський крафт заради Перемоги» сьогодні, 5 грудня. Про це повідомили організатори заходу, інформує медіапортал DOZOR.

На виставці представлена продукція 18 волонтерських організацій із 12 громад Кіровоградщини. В експозиції - їжа довготривалого зберігання, військове спорядження (плитоноски, розгрузки, поясні системи, комплекти та знаряддя для саперів), засоби маскування (костюми, сітки), термобілизна, одяг для госпіталів, теплий одяг, наплічники, сумки, спальники, килимки, окопні свічки, буржуйки, кішки і т.д.

«Ми не планували цю подію в нашій Програмі підтримки волонтерських центрів Кіровоградщини, яку реалізуємо другий рік. Ця ідея виникла з потребою привернути увагу до того, що волонтери продовжують працювати на Перемогу, виготовляти життєво необхідні речі для наших захисників. Це вже далеко не аматорська продукція, а високоякісні протестовані та удосконалені речі, які військові замовляють регулярно. І ця діяльність потребує підтримки благодійників і донаторів. Але, на жаль, волонтери говорять про те, що збирати донати стає дедалі важче», - пояснює Світлана Дубина-Литвиненко, комунікаційниця КОО ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення».

Підтримати виробництва волонтерських організацій можна і відвідавши виставку. Вхід на виставку безкоштовний, однак волонтерів можна підтримати донатами, відсканувавши QR-коди на етикетках до волонтерської продукції.

«Шиємо, в'яжемо, консервуємо, привезли багато речей, які виготовляємо: рукавиці, бафи, балаклави, каремати, маскувальні сітки, лікувальні мазі. Працюємо щоб хлопчикам було тепло, ситно і щоб вони якнайшвидше повернулися до нас із Перемогою», - розповідає Любов Ключнікова із Первозванівської ТГ об'єднання «Сільські волонтери».

Виставка експонуватиметься в музеї протягом усіх різдвяно-новорічних свят до середини січня. Команда організаторів виставки готова проводити групові екскурсії на запити колективів освітніх та інших закладів.  Музейники ж говорять, що волонтерська продукція має зʼявитися у фондах музею.

«Ми створили постійну експозицію російсько-української війни у сусідніх залах. Тож у відвідувачів буде можливість    мати отримати глибше розуміння подій сьогодення в нашій країні. Але волонтерська продукція має бути в майбутніх музеях російсько-української війни, які, впевнений, скоро зʼявляться в кожному місті», - говорить директор музею Борис Шевченко.

Волонтерська продукція має свою цінність не лише з точки зору краєзнавства. Виставка демонструє майстерність волонтерів у пошитті, плетінні та сушінні продуктів. Це може стати ґрунтом для трансформації сьогоднішніх виробництв у повноцінні соціальні підприємства.

«Допомога у розвитку соціального підприємництва - один із ключових напрямків діючої Програми підтримки волонтерських центрів Кіровоградщини. Волонтери уже виробляють якісну продукцію, яка користується попитом не тільки у військових, а і у жителів мирних територій. Ми за те, щоби для волонтерів були достатні правові умови роботи у напрямку налагодження і розвитку роботи соціальних підприємств. Для цього діє наша регіональна волонтерської мережі взаємопідтримки у напрямку адвокації соціального підприємництва», - говорить Алла Волошина, голова КОО ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення».

Переглядiв: 347