У Кропивницькому поціновувачам легендарних мотоциклів пропонують повернутися у юність (ФОТО)

23.06.2022 15:34

У Кропивницькому Автоцентр «Планета-А» пропонує поціновувачам мототехніки повернутися у юність – тут продають легендарні «Яви». Модернізовані, сучасні та швидкі мотоцикли на будь-який смак можна побачити та придбати за адресою: Полтавська, 57. Про те, чому «Ява» досі популярна в Україні та історію порятунку чеського заводу медіапорталу DOZOR розповів очільник «Планети – А» Олександр Дубовий.

Так, автосалон збудували в 2007 році, а запрацював він у 2008.

«Ми створили фірму – автоцентр «Планета – А», яка займається продажем автомобілів та мототранспорту. Дуже велика любов в мене була до мотоциклів «Ява», оскільки в дитинстві мені батько купив перший мотоцикл саме цієї марки.  У ті часи мати такий мототранпорт -  це як зараз володіти автомобілем Porshe. У 2014 році почалася війна, я гортав журнал про транспорт і випадково наткнувся на мотоцикли «Чезет». Після цього мене не залишала думка зв’язатися з заводом. Тож я придбав квитки та полетів до Чехії, знайшов завод та його виконавчого директора Володимира Засадила, який був дуже здивований тому, що хлопець з Кропивницького просив контракт про те, щоб продавати ці мотоцикли навіть не в столиці, а в невеликому обласному центрі»,  - розповідає очільник автоцентру.

Не менш цікавою є і історія порятунку заводу «Ява» у Чехії. Наприкінці 1980-років це було цілком реально, однак теперішній власник заводу перешкодив занепаду виробництва цих транспортних засобів.

«Коли познайомився з директором заводу, то дізнався від нього дуже цікаву історію про те, як врятували «Яву» після 1989 року. Крім виконавчого директора, є власник – Іржі Герлі. Крім «Яви» в Чехії випускався мотоцикл «Чезет»,  на цьому заводі він тоді був виконавчим директором. Одного разу до нього приїхали італійці і сказали, що «Чезет» - неактуальна марка та запропонували випускати італійські мотоцикли. Згодом завод просто порізали на метал. Іржі викупив акції заводу «Ява» і таким чином не дав занепасти заводу. Через деякий час італійці знову запропонували розвивати на цьому заводі італійський автопром, однак цього разу Іржі Герлі відмовився», - ділиться Олександр Дубовий.

«Завдяки контракту ми зараз маємо успіх на ринку з продажу мотоциклів «Ява». З того часу про нас дізналися усі області України. Чехія більше не дає нікому права імпорту. У цьому році ми вже продали 15 мотоциклів. До нас не так давно приїжджали люди з Авдіївки Донецької області – спеціально, щоб придбати цей мотоцикл. Хочу сказати, що «Ява» - не актуальна для молоді. Ця марка, цей мотоцикл асоціюється в людей з ностальгією. Це  - це історія і бренд, який має унікальну цінність.  Люди віком 45 – 60 років ці мотоцикли купують , аби згадати молодість, відчути цей драйв. Мототехніка значно допрацьована, тож приносить задоволення під час поїздок. Насамперед люди купують не техніку, не мотоцикл, а пам'ять про юність. І хоча вартість такого мотоциклу рівнозначна вживаному автомобілю, на цю техніку завжди є попит», - пояснює очільник «Планети – А».

Олександр Дубовий розповідає: перед новим роком він закупив 28 мотоциклів цієї марки, 15 з них вдалося отримати до війни.

«За 10 днів ми продали 12 мотоциклів, це був надзвичайно великий успіх, навіть чехи були цьому здивовані. Люди з різних куточків країни, а також Німеччини, Єгипту, Ірану, Молдавії пишуть нам та цікавляться цими мотоциклами. Оскільки перша партія мотоциклів була швидко продана, я вирішив, що варто завозити другу. 15 березня я мав їхати до Чехії на конференцію, присвячену розвитку мототехніки.  Але через війну ми відклали завезення нової партії на невизначений термін. Зовсім нещодавно нам вдалося привезти чергову партію мотоциклів «Ява»», - каже Олександр Дубовий.

У продажі в автоцентрі – три моделі мотоциклів: «Ява- ретро», яка має аналог 6-вольтової. Ці мотоцикли випускалися з 1979 до 1983 роки, а також Ява Стиль, та Ява Люкс – цей мотоцикл має стартер.

«Я вже вирішив, що залишу один мотоцикл собі. І знаю багатьох людей, які купили цю техніку і тримають в коробках, не хочуть розпаковувати. Вони прагнуть зберігати її у якості прекрасних спогадів про юність. Адже «Ява» почала завозитися на територію колишнього СРСР у 1960-х роках і досі цей бренд має попит. Фактично «Ява» - безсмертна марка, яка не має віку, і має бездоганну якість. Моделі мотоциклів модернізуються та вдосконалюються.  Наприклад, модель 640 в цьому році знімається з конвеєра і її замінять другі моделі, зокрема,  300CL і 500 кубові RVM-500 туристичний ендуро RVM-skrambler 500. Незабаром ми плануємо замовити ці мотоцикли з нової колекції», - розповів керівник «Планети – А».

Власник автосалону ділиться: вартість мотоцикла близько 4500 доларів, для військовослужбовців передбачені суттєві знижки від  500 доларів.

Бажаючі переглянути асортимент продукції можуть прийти в автосалон «Планета – А», який працює з понеділка до п’ятниці (включно) з 9:00 до 18:00, та в суботу – з 9:00 до 14:00.

    Приєднуйтеся до нас у соцмережах: Фейсбук: |Телеграм Інстаграм

Переглядiв: 5979