У Кропивницькому презентували антологію воєнної лірики «Весна озброєна» (ФОТО)

27.08.2022 13:53

В обласному центрі відбулася презентація антології воєнної лірики «Весна озброєна» вчора, 26 серпня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.  

Так, видавцем антології є «Ліра-К» - столичне видавництво, упорядником якого є голова національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. Він же і  є ініціатором видання цієї книги та займався редагуванням та укладанням книги.

За словами поетеси та модератора презентації Надії Гармазій, до збірки увійшли твори 142 поетів, не лише з України, а й з інших країн: там можна прочитати твори поляків та болгар.

«Можемо говорити, що сюди увійшли твори, які написані переважно вже після 24 лютого, втім є і ті, що створені раніше, але вони передчувають повномасштабне вторгнення. Тут представлені твори з різних куточків нашої держави - від тимчасово захоплених земель Харківщини, Луганщини, Донбасу, до Слобожанщини, Полісся та західних територій. Близько 30 авторів – поети з Кропивницького та області. Ця книга вийшла цього місяця, але вже була представлена у Києві, Черкасах та Кропивницькому. Участь у презентації взяла я , Павло Чорний, Сергій Гейко, Броніслав Куманський, Антоніна Царук, Любов Єременко, Наталія Бідненко, Ольга Полевіна, Олена Требуцька», - розповіла Надія Гармазій.

Ця антологія є посестрою «Поезії без укриття» - першої книги, яка взяла до уваги виключно перший місяць повномасштабного вторгнення.

«А ось «Весна озброєна» презентує дещо ширший період, тож, як на мене, є дуже цінною. Події в Україні в ній зафіксовані в формі поетичного осягнення, тож антологія матиме цінності і для майбутніх поколінь. Ці вірші не писалися з метою бути опублікованими, не було такого, що був оголошений збір цих творів. Він просто публікував їх впродовж весни у рубриці «Слово – зброя» на шпальтах свого видання та в інтернеті. Ці добірки надсилали люди з усієї України. Потім з них Михайло Олексійович  Сидоржевський сформував цю антологію», - зазначає поетеса.

Співавторка антології констатує: будь-яка творчість під час воєнного стану відіграє терапевтичну функцію. Вона допомагає пережити якісь моменти, проговорити свої страхи, знайти однодумців.

«Багато людей, хто не пише, у віршах в період війни знаходять свої враження та почуття. Поети є трошки ближчі в емоційній сфері, більш чутливі і транслюють через себе ці події. Поезія періоду війни є своєрідним терапевтом і для тих, хто пише, і для тих, хто читає. Особисто мені не писалося тижня два після початку повномасштабного вторгнення. Але в психології є таке поняття, як звикання та адаптація. Для формування звички потрібен 21 день. Чому, наприклад, антологія першого місяця війни для мене є більш цінною? Тому, що там висвітлені ті вірші, які писалися в період адаптації до цих подій, коли ми звикаємо до нових умов дійсності, то починаємо писати інакше. Тому ці дві антології дуже відрізняються за змісту, адже перші твори написані у шоковому стані, відрізняються від тих, що ми презентували вдруге. Як на мене, творчість періоду війни, вони позначена гаслами, які допомагають згуртувати, об’єднати, мотивувати і це нормально. Дуже добре, що зараз виходить багато подібних антологій. Зараз непростий час, він позначається на нашій творчості», - резюмує Надія Гармазій.

Придбати збірку «Весна озброєна» можуть усі бажаючі. Для цього треба зайти на сайт видавця «Ліра - К» та замовити книгу в подарунковому та звичайному форматі.

  Приєднуйтеся до нас у соцмережах: Фейсбук: |Телеграм Інстаграм

Переглядiв: 4973