У Кропивницькому презентували вишитий рушник «Дерево миру – дерево життя» (ФОТО)

30.08.2022 13:51

В обласному Центрі народної творчості презентували вишитий рушник «Дерево миру – дерево життя», який створила жителька с. Іванівки Великоандрусівської сільської громади Олександрійського району Ольга Білик. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так цей рукотворний витвір налічує 65 000 хрестиків і не має жодного вузлика та ниткового перекручення. За словами Ольги Григорівни, рушник має свою палітру кольорів, відповідні візерунки-символи, геометричний та рослинний орнаменти. «На полотні, – говорить майстриня, – закодовані символи миру, добра, спокійного і щасливого життя для усіх поколінь українців».

Рушник створювався з березня по липень цього року. Над вишивкою також працювала місцева майстриня Орина Покотило, талановита людина з незгасним творчим запалом. Допомагали жінкам біля 20 односельців: хто порадами, хто схемами вишивки, хто простим добрим словом. У мріях Ольги Григорівни – передати рушник до експозиції Музею Миру, який створюється у Києві. «Недарма кажуть, що вишивати рушник – вишивати долю, – ділиться думками жінка. – Тож нехай наш рушник буде ознакою прагнення до миру і незалежності, любові до життя, символізує чистоту почуттів, красу і добробут».

Довідково.

Ольга Григорівна Білик – директор Іванівського сільського Будинку культури. Перейняла любов до вишивки від мами й бабусі. У своїх роботах відтворює стародавні узори. Має великий досвід працівника культури. За її ініціативи у селі створено світлицю, в якій зібрані старовинні рушники, предмети побуту та посуд. Багато уваги приділяє родинам переселенців з Донеччини та Харківщини, які знайшли в Іванівці свою другу батьківщину: організувала для них фотосесію у давньому українському одязі, а для дітей готує цікаві ігрові програми. Живе під гаслом «Якщо не я, то хто?» і ніколи не зупиняється на досягнутому.

  Приєднуйтеся до нас у соцмережах: Фейсбук: |Телеграм Інстаграм

Переглядiв: 1094