У Кропивницькому районі - спалах африканської чуми свиней

26.03.2024 11:40

Спалах африканської чуми свиней зафіксували у Кропивницькому районі.  Про це повідомляє Держпродспоживслужба області, інформує медіапортал DOZOR. 

Так, до державної лікарні ветмедицини надійшло повідомлення про загибель двох свиней в особистому підсобному господарстві в селі Варварівка Гурівської сільської ради Кропивницького району, де всього утримувалося 17 голів свиней. Спеціалісти районного управління та ветлікарні терміново виїхали на місце загибелі тварини та провели епізоотичне розслідування.

Зі слів власника, тварини почали хворіти за декілька днів до загибелі. У них спостерігалися погіршення апетиту та спрага, пізніше – хитка хода, загальне пригнічення та повна відмова від корму.Ветеринарні фахівці здійснили відбір патологічного матеріалу для дослідження в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби.

Згідно з результатами, діагноз - африканська чума свиней (АЧС).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій РДА. Рішенням комісії затверджено план дій та визначено:

межі епізоотичного вогнища (територія особистого підсобного господарства та територія сусіднього особистого підсобного господарства),

зону захисту радіусом 3 км (село Варварівка Гурівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області),

зону спостереження (нагляду) радіусом 7 км, до якої ввійшли села: Братолюбівка, Бокове, Дубровине та Ситаєве Гурівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області.

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС тварини, які утримувалися на територіях особистих підсобних господарств (в епізоотичному вогнищі), підлягають умертвлінню безкровним методом, після чого проводиться їх спалювання. Приміщення, в яких утримувалися свині, знезаражують.Наразі проводиться робота з уточнення

свинопоголів`я в зонах захисту та нагляду.

Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило.

Ситуація залишається на контролі Держпродспоживслужби в області.

Переглядiв: 381