У кропивницькому суді відбулося підготовче засідання щодо чоловіка, який брав участь у «парадах» окупаційної влади

21.10.2022 16:55

У Ленінському районному суді відбулося підготовче судове засідання щодо чоловіка, який брав участь у «парадах», які організувала окупаційна влада у Бердянську сьогодні, 21 жовтня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, чоловік обвинувачується у вчиненні правопорушення за частиною першою статті 436-2 Кримінального Кодексу України. Встановлено, що він  добровільно брав участь у різного роду проросійських мітингах на території вказаного населеного пункту та вчиняв інші умисні протиправні дії, спрямовані на виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, а також глорифікації її учасників. Зокрема, обвинувачений був зафіксований у «парадах» з нагоди «Дня Перемоги» та «Дня захисту дітей».

Також він заперечував факт збройної агресії рф проти України під час особистого спілкування зі своїми знайомими, в тому числі з використанням засобів стільникового зв’язку та «месенджерів».

A саме,01.06.2022, обвинувачений П. із своєю знайомою, усвідомлюючи протиправний характер своїх умисних дій, погодився на пропозицію проросійських волонтерів та російських військових взяти участь у фотосесії, сфотографувався сам та сфотографував свою знайому зі зброєю російського військового в руках, на фоні російських військових та військової техніки з символікою російських окупаційних військ «z».

Згодом дані фотознімки були розміщені пропагандистами на різного роду проросійських каналах у месенджері «Telegram» з метою створення видимості визнання правомірною збройної агресії рф у відношенні України та глорифікації її учасників мешканцями м. Бердянськ.

В ході підготовчого судового засідання судом на обговорення учасників судового провадження поставлено питання щодо визначення підсудності, оскільки подія інкримінованого обвинуваченому П. мала місце на території, на яку територіальна юрисдикція (підсудність) Ленінського районного суду м. Кіровограда не поширюється. Розпорядженням Голови Верховного Суду № 4/0/9-22 від 10.03.2022 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» визначено територіальну підсудність справ Бердянського міськрайонного суду Запорізької області за Томаківським районним судом Дніпропетровської області. Постановлено направити матеріали кримінального провадження до Кропивницького апеляційного суду для вирішення питання щодо звернення з відповідним поданням до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду з метою вирішення питання про визначення його підсудності.

    Приєднуйтеся до нас у соцмережах: Фейсбук: |Телеграм Інстаграм

Переглядiв: 1178