У кропивницькому суді відбулося підготовче засідання щодо підозрюваної у розповсюджуванні матеріалів із закликами до захоплення державної влади України

26.10.2022 13:52

У Ленінському районному суді відбулося підготовче засідання щодо жительки,  суд яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другої статті 109 Кримінального Кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), оскільки в ході досудового розслідування стороною обвинувачення встановлено наявність підстав для застосування до підозрюваної Ж. положень статті 48 КК України. Засідання відбулося сьогодні, 26 жовтня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

За версією слідства, підозрювана Ж., використовуючи спеціально створену сторінку у соціальній мережі Facebook з аудиторією 4729 осіб, здійснювала розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади України.

3 метою реалізації вказаних злочинних намірів підозрювана Ж., 14.11.2021 організувала зібрання радикально налаштованих учасників вказаного руху.

В ході вказаних зібрань, а також в ході особистого спілкування, підозрювану Ж. обрано головою зборів, яка закликала до створення «самопроголошених органів т.зв. «Республіки Україна» та подальше вчинення дій, направлених на повалення конституційного ладу і захоплення державної влади, що виразились у підписанні протоколів зборів, прийнятті відповідних присяг псевдо голів вибраних Осередків районів міста.

15.11.2021 відео зі зйомками вказаних зборів підозрювана Ж. публічно розповсюдила на своїй сторінці у соціальній мережі Інтернет «Facebook».

За результатами підготовчого судового засідання суд задовольнив клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваної Ж. на підставі статті 48 КК України, оскільки після повідомлення про підозру за частиною другою статті 109 Кримінального Кодексу України, що  вона не вчиняла протиправних дій, спрямованих на розповсюдження публічних закликів щодо насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади, навпаки, зайняла активну проукраїнську позицію, до якої закликає інших громадян, також підозрювана Ж. зобов’язалася ніколи в подальшому будь - яких протиправних дій не вчиняти.

Справу по кримінальному провадженню за підозрою громадянки Ж. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 109 Кримінального Кодексу України, закрито на підставі пункту першого частини другої статті 284 КПК України, у зв’язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності

Переглядiв: 410