Освіта та всебічний розвиток: У Кропивницькому з'явилася унікальна дитяча академія (ФОТОРЕПОРТАЖ)

11.08.2022 16:20

В обласному центрі на Студентському Бульварі відбулося відкриття першої в місті дитячої академії «Smart Вулик» - дошкільного закладу, який спеціалізується на наданні Steam-освіти. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Засновниця закладу – очільниця ГО «Освітній культурно-мистецький центр «Аеліта» Олександра Ткаченко.

«Створення такого закладу – моя давня мрія. По-перше, для її втілення довелося навчатися, набиратися досвіду. Це зайняло багато часу. Я створювала особливу навчальну програму. По-друге, моїй меншій донечці залишився рік до школи, і я б хотіла, щоб вона побула у тому дитсадку, який допоможе їй розвиватися. Це теж зіграло роль у тому, щоб заклад, який ми створили, був особливо теплим для дітей. Також вагомим є те, що зараз з’явилися нові державні програми на підтримку початкового бізнесу. Я спробувала, взяла участь у програмі «Є робота» і виграла грант. Поки що ми не отримали кошти, але завдяки гранту будуть отримані кошти на інтерактивні панелі для нового закладу», - розповідає Олександра Ткаченко.

Засновниця дитячої академії «Smart Вулик» констатує: створення нових закладів, зокрема, освітніх, це не лише розвиток освіти, але й розвиток міста. Адже надходження податків – це додаткова підтримка для розвитку та підтримки економічного стану міста.

За словами Олександри Ткаченко, «Smart Вулик»  побудований на основі Steam-освіти. Тут викладають природничі науки, технічну творчість, математику, мистецтво.

«Навіть маленькі діти з 3 до 6 років  вивчатимуть серйозні предмети простою, доступною для них мовою. Ми використовуємо інтерактивні панелі, придбали дитячі набори для малюків для програмування та робототехніки. Це розвиває мислення, пам'ять та особистість в цілому. Крім цього ми маємо змогу займатися за ліцензованою програмою LEGO Education. У нас також буде вивчення англійської мови. Але головне те, що ми вчимося за темами, які між собою пов’язані. Але під час одного уроку діти навчаються за допомогою інтерактивних панелей, під час другого – вивчається схожа тема, але діти вивчають її, наприклад, використовуючи форму програми LEGO Education. Така модель освітнього процесу допомагає всебічно розвиватися та покращує запам’ятовування вивченого», - пояснює Олександра Ткаченко.

Засновниця дитячої академії розповідає, навчання за принципами Steam-освіти обрали невипадково: адже такий формат передбачає повноцінну освіту та всебічний розвиток дитини. А ще – знання з найбільш актуальних предметів, які викладаються в ігровій доступній формі, але важливі для майбутнього дитини.

«У нас комплексний підхід до навчання кожної дитини. Ми використовуємо таку форму навчання одразу з дитячого садочка – це розвиток особистості з різних професій. Зараз роботодавці хочуть, щоб працівник одночасно володів знаннями, але і мав творчий підхід, мобільно мислив. Якщо в дошкільному віці це розвивати, то далі ці знання будуть даватися легко», - констатує Олександра Ткаченко.

Особливу увагу у закладі приділили і харчуванню. Тут батьки дошкільнят можуть не турбуватися за те, чи повноцінно харчується їхня дитина. Для вихованців організовуватимуть харчування двічі на день – страви готує кейтерингова компанія, де професійні кулінари турбуються про поживність та смак страв. Але навіть це ще не все – другий сніданок та підвечірок діти готуватимуть під наглядом педагогів – у рамках занять.

«Наприклад, якщо діти вивчають теми про вітаміни чи користь фруктів, то у нашій академії вони не лише це прочитають з книжки – на вулиці «Чарівної кухні» у нашому закладі вони можуть самостійно, під наглядом вихователів приготувати собі той же фруктовий салат чи ще щось просте та корисне. Для цього на нашій кухні є духові печі, плити, безпечні ножі, які ми замовили для дітей», - зазначає засновниця «Smart Вулик».

Про можливі зміни буде повідомлено окремо.

Наразі заклад готовий прийняти 45 вихованців. Дітей поділяють не на вікові категорії, а на те, скільки років кожній дитині до вступу до школи  - такий поділ організовано для роботи, згідно освітньої програми. Відтак у закладі буде функціонувати три групи: віком з 3-6 років (дошкільники), також буде група продовженого дня, де учні 1-2 класів з будь-якої школи матимуть змогу після занять займатися робототехнікою чи програмуванням. Для працюючих батьків теж є приємна послуга – по суботам заклад теж працюватиме у форматі змішаної за віком групи.

Фото Дениса Денисова
Фото Дениса Денисова

Найбільш актуальним нині є питання наявності укриття у закладі. Звичайно, ж у «Smart Вулик» воно є. І укриття ретельно перевірили представники міської ради, зокрема, управління з надзвичайних ситуацій, яке надало відповідний акт.

«Ми маємо підвал, який обладнаний спортивними модулями, шведською стінкою, батутами. Тобто перебування під час повітряної тривоги точно буде не нудним», - каже Олександра Ткаченко. 

Педагогічний колектив дитячої академії «Smart Вулик» складається з молодих та досвідчених фахівців. Усі вихователі  мають необхідний педагогічний досвід, втім задовго до відкриття закладу пройшли необхідні кваліфікаційні курси для роботи за програмою Steam-освіти та отримали сертифікати. Також педагоги протягом місяця працювали з методистами, опановували актуальні знання. Нині заклад функціонує у пілотному форматі, а вже з 1 вересня розпочнеться основне навчання.

Бажаючі дізнатися додаткову інформацію щодо запису до академії можуть зателефонувати за номерами: 066 792 94 44, 050 167 05 10.

Переглядiв: 3795