У Кропивницькому онкологи вперше в Україні застосували унікальну методику лікування пацієнта з лейкозом (ФОТО)  

25.11.2021 19:29
image

В обласному центрі онкологи центру TomoClinic вперше в країні застосували унікальну методику лікування – проведення повного курсу опромінення всього тіла протягом трьох днів. Про це медіапорталу DOZOR розповів головний лікар закладу Степан Крулько.

Проведення курсу фактично завершилося кілька годин тому. Це стало можливо завдяки реалізації спільного проекту TomoClinic з київським центром трансплантації кісткового мозку – за підтримки Міністерства охорони здоров’я та міжнародних партнерів.

«Такий метод лікування -  один з етапів алогенної трансплантації кісткового мозку, тобто це детальне опромінення всього тіла. Тепер в Україні є можливість отримувати лікування пацієнтів, які потребують трансплантації кісткового мозку саме алогенної, з лімфобластним лейкозом. Лікування проводиться згідно з міжнародними протоколами та усіма стандартами. Пацієнти з таким діагнозом здебільшого виїжджали на лікування за кордон, в тому числі – за рахунок фінансування МОЗу, що в декілька разів дорожче, ніж лікування в Україні», - зазначив головний лікар.

За словами Степана Крулька, на запуск процесу витратили три місяці.  Важливим є той факт, що пацієнти отримуватимуть такий вид лікування безкоштовно.

«Пацієнти отримують лікування абсолютно безкоштовно, у рамках державної програми з трансплантації. Це не експериментальна програма, а стандарт лікування в усьому світі. Але в Україні до цього часу не було необхідного обладнання. Ми з київським центром спромоглися запустити цей метод лікування у нас, в Кропивницькому. Тож тепер проведення алогенної трансплантації для київського та черкаського центрів трансплантації буде відбуватися у Кропивницькому на постійній основі. Сьогодні 33-річний пацієнт з Дніпропетровської області став першим в Україні, хто отримав лікування у нашому місті. Далі пацієнта з нашого боксу за допомогою гелікоптера будуть доставляти до київського центру трансплантації», - додав головний лікар TomoClinic у Кропивницькому Степан Крулько.

Наразі Кропивницький єдине місто в Україні, де застосовується технологія опромінення всього тіла пацієнта.

Переглядiв: 6182