У Кропивницькому пошкодили дерева (ВІДЕО)

13.09.2019 09:42

В обласному центрі на вулиці Євгена Тельнова пошкодили дерева, в результаті чого рослини всохли. Про це йдеться у сюжеті  «Суспільного», інформує медіапортал DOZOR.

Так, сквер висадили півстоліття тому, щоб захистити житлові будинки від вихлопних газів з траси. За останні два тижні дві третини дерев всохли.

«У стовбурі дерев просверлили великі отвори, які замазали маскувальною речовиною, схожою на віск. У ці отвори залили невідому отруйну речовину, в результаті чого дерева всохли. На жаль, ми не знаємо, що це за речовина, від якої повсихали дерева», - розповіла голова громадської організації «Озеленення Кропивницький» Надія Паливода.
«Те, що вони замазали пломби, виглядає, як маскування. Дерева засверлені в бік кореневої шийки. В усіх випадках пошкодження дерев залили невідому отруйну речовину, яка посприяла їх всиханню. Більшість вже всохли, а деякі лише починають. Лікувальної мети я в цьому не бачу, скоріше за все, це планомірне знищення цього скверу. Для яких потреб - мені не відомо, але знищуються не конкретно якісь дерева одного виду, а підряд усі, які знаходяться по цій алеї.  Біля пошкоджених дерев зібралися мешканці сусідніх будинків», - викладач кафедри біології ЦДПУ імені В. Винниченка Віталій Гулай.

За словами начальника міського управління земельних ресурсів Олега Вовенка, земельна ділянка перебуває в оренді у приватного підприємства.  

«Ця земельна ділянка, яка перебуває в оренді у приватного підприємства «Кіровоград-планета». Цільове призначення -  для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури, адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності», - зазначив Олег Вовенко.

Водночас начальник міської спецінспекції Андрій Максюта каже: земельну ділянку передали в оренду без акту обстеження дерев.

«Такого акту не існує, він не підписувався. Дані зелені насадження не бралися ні на баланс, ні фіксувалися. У мене є таке запитання, на яке я сьогодні як чиновник буду шукати відповіді у владних кабінетах: як таке взагалі можливо? Відповідальність за пошкодження дерев -  максимум 1600 гривень. Одна справа скласти протокол, а інша накласти штраф. А ще далі є оскарження, однак може виявитись, що вони не причетні до даного правопорушення» - зазначає Андрій Максюта.
«Офіційна позиція підприємства «Кіровоград-планета»така, що найближчим часом ми не будемо там будуватися. У нас такого немає в планах. Заявок ми нікуди не подавали. Ми не плануємо там будуватися поки що», - повідомив власник підприємства «Кіровоград-планета»  Микола Онул.

Антоніна Шаповалова

Переглядiв: 1656