У Кропивницькому презентували музейну колекцію фотоапаратів (ФОТО)

10.07.2020 12:06
image

В обласному центрі в художньо-меморіальному музеї О. Осмьоркіна презентували тематичну виставку «Музейна колекція фотоапаратів як історія світлопису людства» з нагоди Дня фотографа сьогодні, 10 липня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, експозицію виставки складає колекція фотоапаратів з фондового зібрання, яка налічує понад 30 знімальних камер минулого століття вітчизняних виробників і відомих фірм інших країн, починаючи з 1910-х і завершуючи 1990-ми роками.

Серед представлених експонатів – фотоапарат «ФЕД», серійний випуск якого розпочався у 1934 році харківськими виробничими майстернями першої трудової колни ім. Дзержинського. Також на виставці можна побачити фотокамери київського заводу «Арсенал» - далекомірний «Киев», середньо форматний дзеркальний «Салют» та малоформатний «Киев – 10», який був першим в країні дзеркальним фотоапаратом з автоматичним налаштуванням експозиції.

image
image
image

Серед інших фотоапаратів – камери відомих радянських підприємств – «Смена», «Ленинград», «Спутник», далекомірний п’ятипрограмний автомат «Сокол», далекомірний складний фотоапарат «Искра», малоформатні дзеркальні однооб’єктивні «Зенит», декілька моделей малоформатного фотоапарату «Зоркий» та інші.

Окрасою виставки є унікальний предмет музейної колекції – стереоскоп німецького виробництва з комплектом стерео карток різноманітної тематики, так званий «3D- дисплей ХІХ століття».

image
image
image
image
«Взагалі кожен фотоапарат цікавий по-своєму. Особисто мені сподобався стереофотапарат, я такого ще ніколи не бачив. На виставці також я побачив тут фотоапарат, який в мене був першим, і він на ті часи був більш-менш професійним. Взагалі я вирішив, куди здам два своє цифрові фотоапарати, вони вже стали раритетними. 10 років - це час, коли фотоапарат потребує заміни на більш сучасний, новий, а старі, щоб не викидати, будуть тут зберігатися для наших нащадків, яким також буде цікаво на них подивитися», - поділився гість виставки, місцевий фотограф Олег Шрамко.

Доповнює експозицію виставки література з фототехніки та фотомистецтва, починаючи з 1960-х років до сьогодення.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 1686