У Кропивницькому розповіли, як виглядатиме історико-меморіальний заповідник «Чорний ворон» (ФОТО)

21.05.2020 10:26

В обласному центрі презентували проект історико-меморіального заповідника «Чорний ворон», який планують створити на території Розумівської сільради Олександрівського району, сьогодні, 21 травня, інформує медіапортал DOZOR.

За інформацією, вже є окремі маршрути, які проводяться Холодноярськими стежками. Так, планують, щоб урочище стало єдиною концепцією загального міжрегіонального туристичного маршруту «Холодноярські стежки Поінгулля». Метою створення проекту є увічнення пам’яті героя визволення боротьби – легендарного отамана Миколи Скляра – Чорного Ворона.

«Була низка організаційних заходів задля того, щоб цю роботу розпочати. Ми дуже багато часу втратили на те, щоб упорядкувати три земельні ділянки. На сьогодні ми вже отримали дозволи і починаємо працювати над створенням історико-меморіального заповідника «Чорний ворон». Також клопотання від лісового господарства Кіровоградської області ми направили до Держлісагенства, щодо передання земельної ділянки з державного лісового фонду до заповідника. Наразі сесія районної ради вже прийняла рішення про перейменування урочище «Пальчикове» на урочище «Чорний ворон», - розповіла заступник голови ОДА Тетяна Волинець.

Так, вирішили створити філію Кіровоградського обласного краєзнавчого музею історико-меморіального заповідника «Чорний ворон». Планується будівництво доріг, ліній електропостачання, благоустрій села та реконструкція музею історії у Розумівці.

У меморіальній зоні хочуть поставити великі козацькі хрести, дерев’яну каплицю в козацькому стилі з майданчиком. Поряд розташована криниця, яку планують реконструювати. Окрім цієї зони буде повстанський табір, де буде знаходитися «Землянка», місця відпочинку та майданчик для туристичних наметів.

«Буде створена зона військово-патріотичного виховання, де у нас будуть розташовані балансири та полоса перешкод, канатове містечко, місця для тренувань та майданчики для силових вправ. Як і в будь-якому комплексі повинен бути розташований адміністративно-господарчий комплекс, в якому буде зона для паркування, туалети та адмінбудівля», - додала Волинець.

На реалізацію проекту з обласного та місцевого бюджету планують витратять 8,7 мільйона гривень.

image
image
Переглядiв: 1003