У Кропивницькому розповіли, яких груп крові не вистачає у станції переливання найчастіше

13.06.2020 07:10

В обласній станції переливання крові частіше всього не вистачає 1 (-), 3 (-) та 4(-) груп крові. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомив головний лікар станції Сергій Кіба.

За словами Сергія Кіби, доволі часто кров здають люди середньої вікової категорії – від 20 до 35 років зокрема.

«Звичайно, випадків, коли донорам крові сплачують кошти, вже досить давно немає. Зазвичай це відбувається так: приходять родичі, реєстратура знаходить контактних донорів, а потім вони вже між собою домовляються щодо компенсації за те, що вони здадуть кров. Зараз, дійсно, важкі часи, але не зважаючи на це, люди приходять та допомагають», - пояснив Кіба.

Переважну кількість крові поглинає обласний онкодиспансер та відділення гематології дитячої лікарні. Крім цього, кров потрібна і для людей, яким призначені планові операції, де є ризик крововтрати.

«Всі, хто йде на планові операції, де можлива втрата крові, заздалегідь приходять у станцію переливання та здають її, а вже потім йдуть на операцію. Мало того, якщо хтось не встиг здати кров, ми видаємо зі свого резерву, а надалі вони компенсують, приводять донорів і все. Раніше у нас були гемофіліки, але зараз вони приймають певні препарати, тому лише у крайньому випадку, коли у них кровотеча, ми можемо 10-12 разів передавати кров для переливання», - зазначив головний лікар.

Як відзначив медик, під час карантину запаси крові не зменшилися. 

Якщо містяни мають бажання здати кров, то потрібно пам’ятати декілька правил: напередодні не вживати смаженого та гострого та не зловживати спиртним, а також потрібно випити чаю перед здачею. Здати кров до станції переливання можна з понеділка до п’ятниці з 8:30 до 12:00.

Переглядiв: 1712