У Кропивницькому відкриється виставка, присвячена досягненням поляків

20.02.2020 07:46

В обласному центрі в бібліотеці Чижевського відбудеться відкриття виставки «Відомі невідомі. Поляки світу» у понеділок, 24 лютого. Про це медіа порталу DOZOR повідомили організатори заходу.

Так, захід організовують також Міністерство закордонних справ Республіки Польща, архів у Варшаві Польської академії наук, Польський Інститут у Києві,музей музичної культури ім. К. Шимановського у Кропивницькому, об’єднання поляків “Полонія”  ім. К. Шимановського.

На виставці, що складається з 20 різнокольорових планшетів, представлені досягнення 40 видатних поляків, відомих та шанованих у світі, але маловідомих у Польщі. Серед героїв виставки польські науковці – засланці після січневого повстання 1863 року, Видатні поляки, змушені залишити свою батьківщину, жили у найрізноманітніших куточках світу:  одна з найпрестижніших марок годинників була створена поляком, що жив у Швейцарії – Антоні Патеком; у Китаї та Японії жили: єзуїт, картограф та орієнталіст Міхал Бойм, окуліст та педіатр Вацлав Шуневич та місіонер Владислав Жебровський, Антарктику досліджував польський геолог Генрик Арцтовський, Африку – кореспондент Казимир Новак, у США астрономічні дослідження вів Богдан Пачинський, інженер Владислав Турович – генерал повітряних сил Пакистану, був національним героєм у цій країні. 

Видатними є заслуги Людвіка Хіршфельда – бактеріолога, імунолога та серолога, що працював переважно у Балканських країнах та поклав основу вчення про групи крові. В Америці уславились польські інженери, що будували мости, залізниці, дороги та порти у США, Канаді, Перу та Еквадорі - Казимир Ґзовський, Ернест Малиновський та інші. З-поміж українських поляків представлений на виставці архітектор Владислав Городецький - автор "Будинку з химерами" та Художньо-історичного музею (нині Національний музей українського мистецтва) в Києві.

Початок о 16.00. Вхід вільний.

Переглядiв: 534