У Кропивницькому відкрили меморіальну дошку військовим, закатованим у нацистських таборах (ФОТО)

23.06.2020 09:56
image

В обласному центрі на фасаді Будинку офіцерів відкрили меморіальну дошку радянським військовополоненним, закатованим гітлеровцями у шталагу 305, сьогодні 23 червня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, захід розпочався з мітингу-реквієму «Пам’ятати – можна. Забути – не можна». За словами одного з ініціаторів Василія Мосієнка, перша спроба створення дошки у 2011 році була невдалою. Однак через 9 років топонімічна комісія погодила пропозицію. Виготовленням займався місцевий відомий скульптор Віктор Френчко. На жаль, це була остання його робота, оскільки він передчасно пішов із життя.

image
image
«Вже 79 років пройшло з того часу, як на нашу землю ступив чобіт гітлерівського окупанта, а це чималий час. Мабуть, прислів’я «Час лікує» в даній ситуації не працює, тому що нічого не загоїть рану людини, яка пережила жахіття цієї війни. Військовополонених нацистських таборів, як і військовополонених цього табору шталагу 305, катували, мучили, змушували працювати, морили голодом, напівживими закопували у могили. Я вважаю, що ми не маємо право забути це навіть, коли пройде 80 та 100 років», - розповів заступник кіровоградського обласного військового комісара з морально-психологічного забезпечення підполковник Петро Герасимяк.
image

Наприкінці заходу присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальної дошки.

Довідково:

Шталаг (від скор. нім. Stammlager, повна назва нім. "Mannschaftsstamm und Straflager") — скорочена назва концентраційних таборів німецького Вермахту для інтернованих військовополонених з рядового складу під час Другої світової війни.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 1151