У Кропивницькому виготовлятимуть реагент для очистки води

29.05.2020 12:51
image

Обласне комунальне виробниче підприємство «Дніпро – Кіровоград» запустило міні-завод з виготовлення реагенту для очистки води. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у прес-службі підприємства.

Так, підприємство перейшло на технологію власного приготування та дозування гіпохлориту натрію (реагенту, яким знезаражують воду в процесі підготовки). Наразі в роботу запустили електролізне устаткування на насосній станції, на якій відбувається знезараження води для майже дев’яноста відсотків жителів Кропивницького.

На сьогодні в Україні існує монопольний ринок зрідженого хлору та товарного гіпохлориту – фактично, виробляє та реалізує його лише АТ «Дніпроазот». Кілька років тому «Дніпроазот» припинив продаж хлору, який закуповували водоканали країни, мотивуючи це нерентабельністю виробництва. Після поновлення роботи заводу вартість реагентів – зокрема, гіпохлориту натрію – зросла майже в шість разів. Звичайно, це стало одним із факторів, які вплинули на вартість виготовлення продукту – води.

В ОКВП «Дніпро – Кіровоград» ще з 2014 року розуміли, що потрібно налагоджувати технологічний процес таким чином, щоб діяльність підприємства не залежала від одного чи кількох суб’єктів господарювання. Тоді в рамках реалізації програми Світового банку «Розвиток міської інфраструктури – 2» оголосили тендер, який визначив підрядника для створення власних ліній виробництва гіпохлориту натрію. Підрядник запропонував рішення від компанії з Данії «Грундфос». В результаті на насосній станції «Зона-1» біля Кропивницького запустили міні-завод з виробництва гіпохлориту натрію.

Сировиною для нього є звичайна сіль. Її додають у попередньо підготовлену воду певної температури (влітку теплу воду з мережі охолоджують, а взимку – підігрівають на спеціальному обладнанні). Сіль розчиняється у воді, після чого через неї пропускають електричну напругу. В результаті хімічної реакції утворюється гіпохлорит натрію, який надходить у спеціальні резервуари для зберігання, та водень, який вивільняється в атмосферу без жодної для неї шкоди. До речі, вся лінія виробництва є нешкідливою для працівників та довкілля.

Якість та окислювальна здатність гіпохлориту натрію власного виробництва значно вища за якість покупного. До того ж, зберігати гіпохлорит, отриманий електролітичним методом, можна до року, тоді як покупний втрачає аж до п’яти відсотків своєї концентрації вже за місяць зберігання. Тобто, підприємство закуповує гіпохлорит, який за сертифікатом 19-відсотковий, а через місяць він стає 14-відсотковим. З власним виробництвом така проблема зникне. Сучасне обладнання, яке використовується на виробництві, не потребує частої заміни електродів – їхній ресурс роботи становить до 15 років, а це зменшує амортизаційні витрати. Повністю установка окупиться приблизно за три роки.

image
image

Наразі триває монтаж та налаштування ще двох таких електролізних установок – в Олександрії та Знам’янці. Вони запустяться протягом червня. Загалом на реалізацію цих об’єктів витратили майже 25 мільйонів гривень.

Переглядiв: 816