У Кропивницькому зафіксували 16 випадків педикульозу серед школярів

14.12.2019 12:10

В обласному центрі зафіксували 19 випадків педикульозу протягом минулого місяця. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомила заступник директора обласного лабораторного центру Надія Оперчук.

«19 випадків зафіксовано у листопаді, з них 16 – у дітей, які відвідують школи. У дитячих садочках випадків захворювання не виявлено», - повідомила Оперчук.

За словами фахівця, в усіх випадках були виявлені не видалені вчасно залишки сухих оболонок яєць вошей, це свідчить про те, що люди не до кінця провели обробку голови, що може стати причиною подальшого розповсюдження педикульозу від хворої до здорової особи. У випадку виявлення захворювання фахівці радять невідкладно почати лікування специфічними засобами – педикулоцитами, які можна придбати в аптеці. Користуватися ними можна лише у випадку суворого дотримання інструкції. Білизну та одяг, якою користувалася хвора особа, слід випрати при температурі 60-80 градусів, згодом прокип’ятити. За цих умов відбувається загибель паразитів.

Довідково:

Педикульоз – це паразитарне ураження шкіри вошами. Воші харчуються кров’ю, живуть до 40 днів. Протягом 35 днів воша відкладає до 10-12 яєць (гнид) на день. Приблизно через 10-14 днів з яйця виходить личинка, яка через 10-14 днів перетворюється у дорослу статевозрілу вошу.

Фото kafedra.com.ua

 

 

Переглядiв: 1312