У Кропивницькому затвердили проект правил обрізки зелених насаджень

20.02.2020 18:00
image

У міськраді члени робочої групи під час засідання затвердили проект правил обрізки зелених насаджень сьогодні, 20 лютого. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, проект правил складається з 21 пункту. Робоча групи під час розробки проекту базувалася на вимогах українського законодавства, наукових рекомендаціях, багаторічних спостережень за зеленими насадженнями.

Проектом передбачається не застосовувати омолоджувальну обрізку – зрізання у дерева всіх гілок за один раз, а при обрізці залишати не менше 60-70% крони дерева та враховувати побажання жителів міста, які звертаються з проханням щодо видалення сухих та аварійних гілок. Члени робочої групи внесли під час засідання також зміни до окремих пунктів проекту правил обрізування зелених насаджень. Зокрема, щодо термінів проведення формувальної обрізки. Пунктом передбачається обрізка дерев до початку вегетації (кінець лютого - березень). Втім, враховуючи зміни погодних умов, учасники засідання вирішили, що обрізка насаджень проводитиметься до початку періоду вегетації. Крім цього, правилами передбачатиметься і покарання для тих, хто порушує правила обрізки, згідно з чинним законодавством.

За словами учасника розробки проекту, громадського екоінспектора Надії Паливоди, подібний проект правил матиме позитивне значення для зелених насаджень та міста в цілому.

«Ми взяли за основу такі ж правила, якими користуються в Дніпрі. Там місто більше, і більше спеціалістів і правила вже затвердили на сесії міської ради. Ми взяли ці правила за основу, замінили деякі деталі, зокрема, щодо видів підняття крони, пониження під проводами та інші технічні моменти. Протягом кількох засідань вносилися правки. На рівні нашої групи ми сьогодні ці правила затвердили, але як документ може затвердити виконком», - зазначила у коментарі медіапорталу DOZOR Надія Паливода.
image

У результаті члени комісії вирішили погодити проект правил з визначеними правками та рекомендувати затвердити їх у якості  методичних рекомендацій до моменту затвердження правил. Юридичне управління має опрацювати питання щодо того, яким чином на даний час можна ввести їх в дію.

Переглядiв: 981