У МОЗ повідомили, у скількох медзакладах Кіровоградщини надають паліативну допомогу

07.10.2021 09:14
На Кіровоградщині 25 медичних закладів надають паліативну допомогу. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у прес-службі МОЗу. 
 
Так, з квітня 2020 року паліативна допомога увійшла до програми медичних гарантій. Відтак зросла кількість закладів, які надають паліативну допомогу: у Кіровоградській області їх 25, хоч у 2020 році був лише 15.
 
Угоди з НСЗУ на надання паліативної допомоги пацієнтам у Кіровоградській області уклали як спеціалізовані, так і багатопрофільні заклади. Переважна більшість закладів паліативу знаходять в невеликих селах та селах міського типу. Усі ці заклади з 1 квітня 2021 року, відколи діє нова Програма медичних гарантій, отримали від НСЗУ 28,96 млн грн за надання пацієнтам паліативних послуг”,–  говорить директор Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ Наталя Будяк.
 
Доступність паліативної допомоги в регіонах великою мірою залежить від місцевої влади, яка відповідає за організацію надання медичної допомоги в громадах. Адже органи місцевого самоврядування є власниками медичних закладів. Саме місцева влада може ініціювати створення паліативних відділень або бригад у медзакладах,
приймати місцеві програми надання паліативної допомоги і таким чином
поліпшувати доступ до такої допомоги.
 
Національна служба здоров’я України оплачує надання як паліативної допомоги у стаціонарі, так і мобільної паліативної допомоги. 
 
Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнту потрібне електронне направлення. Його видає лікар, з яким пацієнт уклав декларацію чи лікуючий лікар.
 
Безоплатні послуги для пацієнтів у паліативних стаціонарах. 
 

- Лікування больового синдрому.

- Розміщення в одно- або двомісних палатах, цілодобовий нагляд.

- Необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, копрограма, бактеріологічні та інші дослідження.

- Інструментальні дослідження: електрокардіографія, УЗД, рентгенологія та інші за потреби.

- Знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.

- Киснева терапія та респіраторна підтримка.

- Харчування, зокрема лікувальне.

- Колісні крісла, ходунки, палиці, милиці.

- Фізична терапія, медична реабілітація, психологічна та психічна адаптація.

Паліативні мобільні бригади надають майже всі ті самі послуги вдома у пацієнта, крім тих, для яких потрібна безпосередня присутність у лікарні. Такі заклади повинні мати
цілодобовий контактний номер для своїх пацієнтів.
 
Мобільна паліативна бригада контактує з пацієнтом не менше ніж один раз на тиждень, це може бути як безпосередній візит, так і дистанційне спілкування.
 
Перелік усіх лікарень, які надають паліативну допомогу, можна побачити на дашборді НСЗУ. Треба відкрити карту укладених договорів, у фільтрі ліворуч обрати Кіровоградську область та напрям “Паліативна медична допомога”.
 
Якщо ж у пацієнта все-таки вимагали гроші за такі послуги, він може поскаржитися в НСЗУ, алгоритм описаний тут. Або ж можна звернутися на гарячу лінію за безоплатним номером 16-77.
Переглядiв: 683