У питній водій з криниць на Кіровоградщини перевищений вміст нітратів

09.08.2018 08:17

У 77% досліджених проб питної води з криниць на Кіровоградщини перевищений вміст нітратів. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в обласному лабораторному центрі.

Так, протягом першого півріччя фахівці обласного  лабораторного центру МОЗ України  провели дослідження 223 проб питної води із громадських колодязів. З них не відповідало нормативам на вміст нітратів 171 проба.

Згідно результатів лабораторних досліджень, вода з громадських криницях  100% не відповідала по вмісту нітратів в Благовіщенському, Вільшанському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Бобринецькому, Компаніївському, Долинському та Знам’янському районах. В 92 % в Кіровоградському районі,  в 83% в Новоархангельському районі,  в 76 % в Гайворонському районі, в  67% в Петрівському районі, в 53% в Олександрійському районі, в 50% в Олександрівському та Онуфріївському районах, в 38% в Голованівському районі.

Вживання води, забрудненої нітратами, особливо небезпечно дітям до 1 року – адже призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії. Останній летальний випадок від цього захворювання в Кіровоградській області був в Новоархангельському районі у дитини до року.

 

Переглядiв: 544