У школах Кіровоградщини продовжують фіксувати педикульоз

04.05.2019 08:40
image

Серед учнів шкіл та дитячих навчальних закладів обласного центру та Кіровоградщини поширюється педикульоз, втім ситуація із захворюванням дещо покращилася. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомила заступник начальника обласного лабораторного центру Надія Оперчук.

«У березні цього року на Кіровоградщині було зафіксовано 49 випадків педикульозу. З них 84% хворих – це дітки (41 випадок-ред.). Найбільше педикульозу було зафіксовано у Кропивницькому – 19 випадків, з них 13випадків у загальноосвітніх школах, інші в дитячих навчальних закладах. По сім випадків було зафіксовано в Олександрії та Добровеличківському районі. У квітні реєстрація педикульозу дещо зменшилася, зареєстрували 40 випадків, найбільше випадків також у Кропивницькому – 33. По кожному випадку проведене протиепідемічне розслідування, огляд дітей, та протиепідемічні заходи», - повідомила Оперчук.

За словами фахівця, в усіх випадках були виявлені не видалені вчасно залишки сухих оболонок яєць вошей, це свідчить про те, що люди не до кінця провели обробку голови, що може стати причиною подальшого розповсюдження педикульозу від хворої до здорової особи. У випадку виявлення захворювання фахівці радять невідкладно почати лікування специфічними засобами – педикулоцитами, які можна придбати в аптеці. Користуватися ними можна лише у випадку суворого дотримання інструкції. Білизну та одяг, якою користувалася хвора особа, слід випрати при температурі 60-80 градусів, згодом прокип’ятити. За цих умов відбувається загибель паразитів.

Довідково:

Педикульоз – це паразитарне ураження шкіри вошами. Воші харчуються кров’ю, живуть до 40 днів. Протягом 35 днів воша відкладає до 10-12 яєць (гнид) на день. Приблизно через 10-14 днів з яйця виходить личинка, яка через 10-14 днів перетворюється у дорослу статевозрілу вошу.

Фото kafedra.com.ua

Переглядiв: 845