У Центральній міській лікарні Кіровограда однорічному хлопчику, якого привезла «швидка», не захотіли вчасно надати допомогу  

02.03.2017 12:51

imageУ інфекційному відділенні Центральної міської лікарні м.Кіровограда однорічний хлопчик Марк Татарченко, якого привезла до медзакладу карета «швидкої», протягом 40 хвилин не отримував медичну допомогу. Про це заявляють батьки дитини. Керівництво медзакладу запевняє, що час очікування лікаря був менш тривалим, і повідомляє про проведення службової перевірки. Батьки звернулися до правоохоронних органів.

«Це сталося у вівторок, 28 лютого. Дитині було погано, син блював. Дружина викликала «швидку». Лікарі приїхали буквально через 10-15 хвилин і сказали, що треба терміново везти у лікарню.  Коли вже приїхали у лікарню, повідомили, що дитина поступила у важкому стані, треба терміново лікар, щоб оглянути. Лікарю повідомили, вона сказала: «У мене багато роботи, я не можу, нехай чекають». Ми просиділи у приймальному відділенні біля медсестри 40 хвилин, дитині не надавали жодної допомоги, ніхто не підходив. У нас є свідки з «швидкої», яка нас привезла», - розповідає батько дитини Станіслав Татарченко.

За його словами, хлопчика забрали до реанімації лише після скандалу.

«Марк почав задихатися, закидувати голову, почалося сильне блювання, на ньому не було обличчя, почав втрачати свідомість. Погано йому дуже було. Мати залетіла у відділення, підняла там скандал, завідуюча відділенням одразу відреагувала, вона не знала про цю ситуацію. Вона вибігла і одразу викликали реаніматолога і дитину доставили у реанімацію з гострою формою гастроентероколіту (одночасне запальне захворювання шлунка, товстого і тонкого відділів кишечнику шлунково-кишкового тракту, - ред.).  Приїхали ми у лікарню о 14.10, в 14.55 дитина потрапила у реанімацію», - говорить батько однорічного хлопчика.

У свою чергу керівництво лікарні запевняє, що медична допомога   не надавалася протягом не 40, а 25 хвилин, уточнюючи, що відповідальний лікар пішов у напрямку приймального відділення і «пропав».

«Дійсно був такий випадок, мені про це доповіла завідуюча відділенням Лариса Стоянова. Є доповідна записка про те, що вчора (28 лютого, - ред.) о 14.30 за направленням швидкої медичної допомоги  Татарченко Марк був доставлений в межах приймального відділення нашого першого стаціонару Центральної міської лікарні і чергова медсестра о 14.30 викликала лікаря, який відповідно до графіку прийому діточок по приймальному покою мав здійснювати прийом цієї дитинки. О 14.40, відповідно до усіх наданих пояснень медичних сестер, середнього медичного персоналу був другий телефонний дзвінок. Перший телефонний дзвінок медсестри отримали на посту в ординаторській, де перебувала лікар Лісовська Лідія Семенівна, поставили її до відома, вона піднялася і нібито пішла в напрямку приймального відділення. Такі пояснення надав середній персонал. З 14.30 до 14.55, тобто 25 хвилин, лікар не з’являлася в приймальне відділення. Ця чергова медсестра тоді поставила до відома (завідуючу відділенням, - ред.) Ларису Стоянову. І Стоянова сама о 14.55 вийшла до приймального відділення. Тому що немає лікаря, пропав, не дійшла до приймального відділення. Стоянова вийшла оглянула цю дитину. Дитина потребувала інтенсивної терапії і була госпіталізована до інтенсивної терапії», – коментує в.о. головного лікаря Центральної міської лікарні Оксана Кабанчук.
«Весь середній персонал надав пояснення, що лікаря ставили до відома, телефонували. Зараз за фактом затримки на 25 хвилин виходу лікаря Лідії Лісовської триває службове розслідування. Якщо будуть доведенні неправомірні дії, вона буде притягнута до адміністративної відповідальності», – зазначає Оксана Кабанчук.
«За нормою лікар протягом 2-3 хвилин повинен бути в межах приймального відділення, приймати дитину і, в залежності від стану, з’ясовувати обставини і надавати допомогу», - відповідає на запитання щодо визначених норм прийому ургентних хворих Оксана Кабанчук.

Тим часом батьки звернулися до правоохоронних органів із заявою про неналежне надання медичної допомоги їхній дитині. У обласній поліції в коментарі зазначили,  що наразі триває перевірка фактів з приводу даного факту.

Фото regnum.ru

Переглядiв: 11043