Улюблені колядки та різдвяні традиції кіровоградських артистів

07.01.2019 11:10

7 січня весь православний світ відзначає велике церковне свято Різдва Христового. Це свято має багату історію з унікальними традиціями, звичаями та символами. Головні традиції святкування Різдва в Україні -  в родинному колі та співання колядок. Медіапортал DOZOR дізнався у співочих артистів обласного центру про те, як вони відзначають свято та чи виконують традиційні українські колядки та щедрівки.

Соліст обласної філармонії Ярослав Страшной розповів, що святкує традиційно, але останні роки відзначає католицьке Різдво через перебування за кордоном.

«Традиції святкування Різдва в нашій родині типові - це стіл з 12 страв і, звичайно, кутя. Оскільки мій хрещений батько був нашим сусідом, ми з батьками та сестрою ходили до нього в гості. А на другий день вже йшли до хрещеної матері сестри. Я з дитинства почав співати , тому всі чекали від мене у це свято колядок, а головною з них була «Добрий вечір тобі, пане господарю», - розповів співак.
image
«Третій рік поспіль я святкую католицьке Різдво, адже їжджу до Польщі та Німеччини на Новий рік. Мене запрошують на концерти перед Новим роком, тому на Різдво в Україну я просто не встигаю», - додав артист.

Традиційне святкування українського Різдва полюбляє і солістка академічного театру музики, пісні та танцю «Зоряни» Тетяна Яковенко. Колядки співає з дитинства і зараз – у колі близьких людей.

«Колядки та щедрівки ми співаємо у родинному колі завжди, адже без них і свято – не свято. Їду додому, до батьків в село, ходимо з чоловіком до бабусь, до друзів. Коли була школяркою, то разом з однокласниками колядували, ходили до усіх вчителів в селі і не тільки. А зараз співаємо в родинному колі. У мене ще й батько співає, і чоловік має досить гарний голос. Найгарніша щедрівка – «Щедрик, щедрик, щедрівочка», але її співаю лише я, оскільки вона складна у виконанні. А родиною ми співаємо «Добрий вечір, тобі»», - каже співачка.
image

Соліст обласної філармонії Олексій Козачинський поділився, що колядки знає з раннього дитинства і співає їх. Але колядників вдома недолюблює.

«Якщо на різдвяні свята не припадає концертів, то найчастіше я святкую свято з рідними та близькими людьми вдома. Якщо Новий рік у мене пов'язаний з корпоративом, то Різдво – з родинним затишком. Приходжу до бабусі, вона готує кутю за всіма українськими традиціями та частує нею. На жаль, зараз немає такого – колядувати за усіма традиціями, з вертепом, зіркою, співати пісень. Тому я не люблю, коли колядники приходять та розповідають якісь віршики про Різдво, це не колядування. Сам, коли ходжу до друзів, то обов’язково виконую українські колядки. Моя улюблена – «Щедрик», вона дуже весела, особливо чудові рядки: «Пироги, вилазьте з печі, наливайтесь, вина. Добрий вечір, щедрий вечір, мати Україна»», - розповів Козачинський.
image

Учасники телешоу «Голос країни» Анрі Болквадзе та Владислав Кашпуренко також відзначають свято в родинному колі – з батьками та рідними.

«Ми з дружиною завжди їздимо на Різдво до батьків сьомого січня. Святкуємо у теплому родинному колі, спілкуємося, інколи й співаємо. І попри будь-яку кількість роботи я беру вихідний у цей день. Колядував востаннє, ще коли був студентом, співав, трохи збирав гроші. Зараз робота є, тому колядувати не ходжу. Але назавжди запам’ятав пісню «Щедрик», я її виконував», - каже Анрі Болквадзе.
image
«Завжди ми всією родиною збираємося за одним столом, співаємо пісень. Найулюбленіша колядка нашої родини «Добрий вечір тобі, пане господарю». Ми дуже співоча родина і неабияк гучно співаємо. Разом - дідусі, бабусі, сестра, мама з татом та колядуємо, щедруємо, відвідуємо наших сусідів», - каже Владислав Кашпуренко.
image
Переглядiв: 3369