Унікальні керамічні вироби з Кіровоградщини презентували на національній виставці

05.07.2018 10:40
image

Унікальні керамічні вироби з Кіровоградщини презентували в  Національному музеї-заповіднику українського гончарства, що у селищі Опішня на Полтавщині. Про це під час прес-конференції розповіла завідувач відділом мистецтв бібліотеки імені Чижевського Світлана Ушакова сьогодні, 5 липня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, виставка представлена творами кераміки цвітненського гончарного осередку з фондових колекцій музеїв України. За словами завідуючої відділом мистецтв Світлани Ушакової, дана виставка стала справжньою подією для гончарної спільноти України.

«Була проведена велика робота зі збору наявних зразків посуду, щоб скласти візуальний ряд, подивитися асортимент виробів у Цвітному, простежити в історичному просторі зміни виготовлення посуду. Це було складно, оскільки історичних відомостей стосовно цвітненської кераміки замало. Багато фактів з різних джерел ми збирали по крупинкам, і вони наштовхували на роздуми. Виставка стала поштовхом для людей, щоб вони повернулися до свого, рідного. Ми побачили, що наше мистецтво недооцінене самою громадою, проводиться мало експедицій та досліджень», - зазначила викладач педагогічного університету імені Володимира Винниченка Лариса Кулініч.

Наразі твори цвітненських митців  у приватній колекції має колишній Президент України Віктор Ющенко.

image
«На виставку відібрали 27 предметів з нашого музею. Було приємно бачити як на виставці ці предмети грають барвами. Ми дуже вдячні організаторам з Опішні за те, що вони нас запросили взяти участь у даній виставці», - зазначила головний зберігач фондів обласного художнього музею Валентина Ноженко.
«Самобутність цвітненської кераміки вразила організаторів виставки. Ми відчуваємо незручності через те, що не можемо синхронізувати вироби за роками чи століттями. Виставка має відкрити очі керамістам. Я вітаю нашу Кіровоградщину з відкриттям даної виставки на такому високому рівні», - розповів головний зберігач фондів обласного краєзнавчого музею Павло Рибалко.

Наразі музейники та науковці планують встановити пам’ятний знак, присвячений цвітненському гончарству. Знак має з’явитися вже у серпні у селі Цвітне Олександрівського району.

image
Переглядiв: 1750