В ОДА розповіли про реконструкцію заповідника «Хутір Надія»

28.08.2019 13:15
image

У Кіровоградській ОДА відбулася презентація проекту реконструкції заповідника-музею «Хутір Надія» сьогодні, 28 серпня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, проектантом став державний регіональний проектно-вишукувальний інститут  «Укрпівдендіпроводгосп». За словами представника інституту Євгенія Лук’янченка, перед створенням проекту були виконані інженерно-геодезичні роботи, дослідження споруд, які розташовані на території заповідника.

У рамках реконструкції планується очистити водойму, яка знаходиться на території заповідника.

«Протипожежна водойма буде облаштована з боку дороги, також буде водозабірний колодязь, встановлять необхідні дорожні знаки. Водойма буде очищуватися за допомогою спеціальної техніки, яка працюватиме без сторонньої допомоги. Техніка може виконувати покіс очерету, звільнення водойми від сміття. Це дозволить виконати необхідні роботи і не пошкодити ландшафтний парк», - зазначив Лук’янченко.

За словами фахівця, на водоймі передбачено встановлення трьох фонтанів, висота напору - від 4 до 5 метрів. Об’єкти будуть плавучими та зручними в експлуатації, їх можна буде прибирати взимку. Крім цього, реконструкція передбачає і встановлення пішохідних доріжок по периметру водойми, нове освітлення, громадські вбиральні, купальні тощо.

«Будуть встановлені альтанки замість тих, які існують зараз. Їх встановлять шість. Найбільше постраждав тіньовий навіс, це призводить до його перекосу. Проектом передбачається його відновлення. Також ми відновимо літній театр», - додав Лук’янченко.

Загальна сума, яку передбачають виділити на реконструкцію заповідника, складає 16 мільйонів 200 тисяч гривень. Проект планується доповнити, зараз він проходить необхідні експертизи.

Переглядiв: 962