В ОТГ на Кіровоградщині впроваджуватимуть екологічні проекти

15.10.2019 09:52
image

У школах та адміністративних будівлях Первозванівської ОТГ будуть встановлені контейнери для збору макулатури, а  після цього пройде еко-фестиваль із відзначенням учасників. Про це домовилися на публічній консультації, яку організувала ГО “Центр UA”, інформує медіапортал DOZOR. 

Представники місцевої влади, Молодіжної ради Первозванівської ОТГ, представники учнівського самоврядування, небайдужі мешканці, та за участі ГО “Перспектива молоді” обговорили можливості вирішити проблему стихійних сміттєзвалищ та недбалого ставлення до екології в громаді. Найбільше уваги приділили питанню підвищення екосвідомості місцевих жителів.

За словами головного спеціаліста відділу освіти, молоді та спорту, культури та туризму Первозванівської сільської ради Тетяни Назаренко, на сьогодні питання екологічних проблем є надзвичайно глобальним, а тому варто починати зі зміни ставлення громадян до охорони навколишнього середовища.

“Ми чудово усвідомлюємо, що, наприклад, рішення побудувати сміттєпереробний завод, чи розширити полігони для вивозу сміття - це оптимальні кроки. Проте, вони потребують дуже багато часу та іншого ресурсу. А діяти потрібно починати вже зараз, і щось робити зі свідомістю людей”, – зазначила посадовець.

Представниця ГО “Перспектива молоді” Карина Ковальчук підтримала цю думку, презентувавши присутнім напрацювання і досвід екологічних проектів їх громадської організації у Кропивницькому.

“Погоджуюсь, що прибрати власноруч територію, де ти живеш, та зробити її зеленішою - це той мінімум, який є абсолютно доречним. У Кропивницькому проекти “Екопатруль” та “Нове дерево” існують вже другий рік, залучаючи до участі в них усе більше небайдужих мешканців”.

Окремо у рамках консультації обговорювали також такі альтернативи, як створення у громаді пунктів роздільного здавання сміття та встановлення додаткових урн у громадських місцях.  

Однак  присутні вирішили розпочати саме зі встановлення урн для збору макулатури в рамках проекту “Нове дерево”, організувавши його у змагальному контексті - учасники, що зберуть найбільшу вагу макулатури, отримають заохочувальні подарунки від сільської ради. На кошти, виручені за макулатуру, учасники проекту закуплять саджанці дерев, що будуть висаджені навесні 2020 року. Завершити акцію планують яскравим еко-фестивалем .

“За результатами сьогоднішнього обговорення ми ухвалили лише перші кроки та домовились про співпрацю. У будь-якому разі, масово привернувши запланованими заходами увагу місцевих мешканців, надалі ми зможемо ще не один раз зібратися на обговорення, і втілити наступні кроки задля збереження довкілля”, – підсумувала представник ГО “Центр UA” Яна Сапожнікова.

Довідково:

Проект реалізується за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”, що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма співпрацює з Мінрегіоном у формуванні багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.

image
Переглядiв: 977