В учня кіровоградської школи виявили менінгококову інфекцію

13.05.2019 11:17

В учня спеціалізованої школи №14 виявили менінгококову інфекцію. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в обласному лабораторному центрі.

Через захворювання фахівці провели епідеміологічне розслідування. Зараз протиепідемічні та профілактичні заходи продовжуються. Зокрема, медичний огляд 254 контактних дітей та 75 вчителів проведено лікарем отоларингологом. Із них бактеріологічно обстежили за призначенням лікаря 176 осіб. За результатами дослідження виявлено збудник менінгококової інфекції в 5-х випадках. Хворий та бакносії інфекції проходять лікування в закладі охорони здоров’я. За результатами медичного спостереження за контактними нових випадків захворювання не зареєстровано.

Довідково:

Менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання. Збудник передається з крапельками слизу при кашлі, чханні, розмові. Внаслідок нестійкості менінгокока у зовнішньому середовищі та його локалізації на слизовій оболонці задньої стінки носоглотки, він передається при досить тісному і тривалому спілкуванні. У сім’ях, де стався випадок менінгококової інфекції, ризик зараження зростає. Збудник інфекції нестійкий у навколишньому середовищі. Достатньо провести вологе прибирання та провітрювання приміщення і збудник гине.

Має значення своєчасне виявлення запалення носоглотки у дітей і дорослих та звернення до лікаря отоларинголога для призначення лікування. Основними профілактичними заходами є раннє виявлення і ізоляція хворих, санація виявлених носіїв антибіотиками за призначенням лікаря, пропаганда правил особистої гігієни, санітарно-просвітня робота.

На сьогоднішній день вакцинація є найкращим способом захистити себе та своїх дітей від бактеріального менінгіту. Існують такі вакцини проти збудників менінгіту: менінгококова, пневмококова та Hib-вакцина проти гемофільної інфекції. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень імунізація проти гемофільної інфекції є обов’язковою; проти менінгококової та пневмококової – рекомендованими.

Переглядiв: 939