Версії слідства щодо вбивства Діани Хріненко озвучили в рамках "Гучної справи" (ВІДЕО)

28.06.2020 14:25
image

Минуло більше року після знайдення тіла 16-річної жительки села Суботці Діани Хріненко. Вбивство дівчини сколихнуло всю країну, а за тим, як велися слідчі дії та за подробицями розгляду справи у суді спостерігають і нині. Версії слідства у справі щодо вбивства Діани оприлюднили під час ток-шоу «Гучна справа». Про  це інформує медіапортал DOZOR з посиланням на ТРК «Україна».

Як відомо, дівчина зникла у День незалежності 24 серпня 2018 року. Так, під підозру у викраденні школярки підпадали 185 чоловіків, які того вечора були у барі, де відпочивала Діана. 

Мати дівчинки припускала, що за нею приїхали цілеспрямовано, тому що в неї фотомодельна зовнішність. Серед ймовірних причетних був і хлопець Діани, який тоді проходив службу, і син місцевого бізнесмена. Однак у цих двох осіб були алібі, а у слідства не було ні свідків, ні підозрюваних.

Правоохоронці переглядали також дані геолокацій. Виявилося, що у ніч зникнення Діани, за півтори кілометра від неї знаходилося двоє людей. Як виявилося, двоє чоловіків Олександр та Жора виїхали на заготівлю сіна.

Як повідомив Олександр, у ніч зникнення дівчинки він був у Суботцях, тому що допомагав знайомому дібратися додому. 

"Він зателефонував і попросив забрати після 12 години ночі. Я приїхав, він вкинув якусь торбу і мішок чи з картоплею, чи кукурудзою він казав. Я сам його не чіпав", - розповідає підозрюваний. 

З'ясувалося, що тієї ночі Жора, який раніше був притягнутий до відповідальності через крадіжки, пограбував у селі хату, тож телефони чоловіків заполенгували вишки. Оскільки інших доказів не було, через 20 днів Олександра відпустили, а іншого чоловіка залишили під вартою та продовжували підозрювати у викраденні та вбивстві Хріненко. 

За словами матері Діани, вона побачила багато автівок і зателефонувала старшому кримінального відділу. Він повідомив, що Жора зізнався, що тіло дівчинки у кар'єрі. Слідство запевняло, що саме він втопив тіло Діани.

"З'ясувалося, що вона в урановій шахті під Кіровоградом.Там десь неподалік наче як зупинявся автомобіль. Дійсно, туди можна кинути людину і не знайдеш", - розповідає мати. 

На вимогу Олени Хріненко закинуту уранову шахту  обстежили за допомогою глибоководного дрону. Однак тіла зниклої Діани там не знайшли. Через чотири місяці після зникнення невідомий написав їй на сторінці у соцмережі, що бачив дуже схожу дівчину у Дніпрі. Пізніше дізналися, що то була не зникла. 

26 березня  2019 року на поля Кіровоградщини виїхали трактористи і один із водіїв наткнувся на шматок червоної тканини.  

"Мій дядько поїхав обробляти поле, під час роботи побачив, що на культиватор намоталася червона ганчірка та загрібає землю. Далі потягнулося довге світле волосся. Він був у шоці, взяв телефон та зателефонував до поліції. Вони дістали білі босоніжки", - розповіла місцева жителька Анна Шиян. 

За словами Олени Хріненко, штани дівчини знаходилися на рівні шиї, а нижня частина тіла була роздягнутою. На ній були золоті прикраси - сережки, кулон, кільця. Вона впізнала свою доньку через те, що у них обох однакова форма черепа. Крім цього, матір впізнала доньку за мікротріщиною емалі на передньому лівому зубі.

Згодом слідчі почали підозрювати 28-річного Миколу, який проживав з дружиною та 3-річною донькою в сусідньому селі. Його затримали на території Польщі. Підозрюваний не визнавав своєї провини, стверджуючи, що того вечора він лише  близько 00:00 відвіз брата до села Трепівка. Пізніше чоловік ще раз поїхав із дому, щоб відвезти брата у село Байраки. 

Вдома у чоловіка почалися обшуки. Слідчих цікавила машина. На задніх сидіннях експерти знайшли плями крові.  Микола пройшов тест на поліграфі. Про результати розповів поліграфолог Дмитро Попов. 

"Всюди, де мова йде про конкретні факти, пов'язані з цим злочином, у нього реакція негативна. Поліграф показує, що ця реакція не є щирою", - пояснив Попов. 

Психолог-криміналіст розповів, що під час дослідження візуально спостерігалися відхилення у Миколи від базового типу поведінки на моментах, коли ставилися питання відносно того, чи була зґвалтована Діана. Це проявлялося у задоволенні та послабленні м'язів обличчя. Була помітна легка посмішка. 

За інформацією, одразу після затримання він зізнався у вбивстві Діани. 

"Я їхав і так вийшло, що фактично ледь не збив її. У мене виник умисел «підкотити»  і, може, спитати як справи, зґвалтувати, скажемо так. Я поставив машину, взяв з собою палку від держака. Вийшов, почав кричати, вона також почала. Вона ще почала щось огризатися. Я кажу "Чого ти тут лазиш?". Я вдарив її знизу вверх. Вона закрилася рукою, я вдарив ще раз чи два. Вирішив звідки тікати. Діана потім затихла, і я вирішив усе ж таки повернутися. Я підійшов, а вона ж була в крові. Я поклав її у машину», - йдеться у фрагменті відео.

За версією слідства, він відвіз її у поле за 10 кілометрів від місця зникнення, де наніс  удари. 

"Зв'язав штани в області шиї. Прикраси зняв, закопав. Потім я ще зрозумів, що може бути кров у машині, тому я чохли познімав швиденько і підпалив їх разом із палицею. Лопату кинув у машину й поїхав", - йдеться у фрагменті ток-шоу «Гучна справа».

Однак пізніше підозрюваний змінив покази. Наразі вже рік йдуть  судові засідання. А нещодавно до суду вирішили залучити присяжних.

Нагадаємо, 24 серпня 2018 року у с. Суботці Знам’янського pайону  зниклa 16-річна  Діaнa Хpіненко.  Дівчина пішла на святкування Дня Незалежності та додому так і не повеpнулася. Тіло було знайдене торік на території Знам’янського району, а прощання з дівчиною відбулося 26 липня.

Вже 14 серпня 2019 року правоохоронці затримали підозрюваного у вбивстві дівчини. 

Переглядiв: 110492