Вихованці кіровоградського дитсадка потрапили до лікарні

21.05.2019 08:01

Вихованці дитячого садка «Супутник» потрапили до лікарні з симптомами гострої кишкової інфекції. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в Держпродспоживслужбі.

Так, зараз двоє дітей мають попередній діагноз: «Гострий гастроентероколіт», ще одна дитина «Ротавірусна інфекція». До того ж за медичною допомогою зверталося ще троє дітей з цієї групи.

Для встановлення причин і умов виникнення випадків захворювання Держпродспоживслужба області провела санітарно-епідеміологічне обстеження дошкільного навчального закладу та позаплановий захід у формі інспектування харчоблоку. Зокрема, обстежили контактних осіб (персонал ДНЗ, діти), дослідили змиви з обладнання харчоблоку та предметів побуту, питну воду, добові проби готових страв.

Перевірка показала, що група перевантажена, ліжок недостатньо, до того ж на частині з них відсутні індивідуальні покривала, не дотримується погоджене з Держпродспоживслужбою примірне двотижневе меню, наявні порушення при постачанні та зберіганні харчових продуктів тощо.

У 9 контактних дітей групи та одного вихователя знайшли антиген ротавірусу, також у двох працівників цієї ж групи (вихователя й помічника вихователя) виділено патогенний стафілокок.

За результатами лабораторних досліджень, що проводяться Кіровоградською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби та Державною установою «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» в одній готовій страві (суп ячмінний) знайшли бактерії групи кишкової палички, в двох інших стравах (картопляне пюре, биток м’ясний) – загальну мікробну забрудненість, у змивах з обладнання, інвентарю на харчоблоці -  патогенний стафілокок та бактерії групи кишкової палички (ентеробактерії, E.coli). Наразі дослідження тривають.

У закладі проводяться протиепідемічні та профілактичні заходи з локалізації та ліквідації спалаху. Хворі та контактні діти, у яких виявлено антиген ротавірусу, отримують лікування, вихователь відсторонений від роботи і також лікується.

За виявлені порушення вимог санітарного законодавства на керівника закладу складено протокол про адміністративне правопорушення. 

 

Переглядiв: 1429