Вперше з 2016 року: Двоє спортсменів з Кіровоградщини представлятимуть Україну на Олімпійських Іграх (ФОТОФАКТ)

02.07.2024 13:13

Вперше з 2016 року Кіровоградщина має представників на участь у цьогорічних Олімпійських Іграх, які пройдуть у Парижі. Про плани та очікування від найголовніших світових змагань розповіли на брифінгу у Кіровоградській ОВА. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, нині область представлена двома кандидатами на участь – легкоатлетом Олегом Дорощуком та скелелазом Ярославом Ткачем. Це офіційні дані, озвучені на брифінгу.

Втім медіапорталу DOZOR відомо про третього спортсмена – Олега Кузнецова , який теж візьме участь у Олімпіаді у виді спорту брейкінг.    Цього року цей вид спорту вперше дебютує на Олімпійських іграх у Парижі. Там змагатимуться 32 спортсмени (16 бібоїв і 16 бігьорлз) з усього світу.  

Олімпійські Ігри розпочнуться 26 липня у Парижі та низці міст Франції. Триватимуть вони протягом 19 днів. Загалом станом на сьогодні українські атлети вибороли 129 олімпійських ліцензій.

«Ми йшли до здобуття ліцензії на Олімпіаду чотири роки. Боротьба була дуже жорсткою. У нашому виді програми – швидкість виборювали всього 14 ліцензій з усього світу. Вони йшли у три етапи. Це були континентальні змагання, де розігрувалася одна ліцензія. На чемпіонаті світу торік – дві ліцензії. І цього року на спеціальних відбіркових турнірах у Китаї та Угорщині розігрувалася решта ліцензій», - розповів тренер спортсмена Ярослава Ткача Микола Побережець.

Основними конкурентами для України в цьому виді спорту стануть представники Індонезії, Китаю, Америки, а також Італії, Франції та Казахстану. Кваліфікація у цьому виді спорту буде 6 серпня, восьмеро спортсменів потраплять до фіналу.

Тренер легкоатлета – стрибуна у висоту Олега Дорощука Геннадій Здітовецький констатував  - конкуренція у стрибках у висоту потужна.

«У легкій атлетиці, мабуть, як і в інших видах спорту, були встановлені олімпійські нормативи, за умови виконання яких спортмени автоматично потрапляли в олімпійські збірні команди. У нас в легкій атлетиці встановлені дуже високі нормативи. Їх на даний момент виконали 9 легкоатлетів. Мова йде про стрибки у висоту. Допускається на участь у Олімпіаді 32 стрибуни, тобто 9 виконали норматив, інші допускаються за результатами світового рейтингу. На сьогодні Олег Дорощук на 14 місці, але оскільки він у Львові виграв чемпіонат України, то його рейтинг трохи покращиться. У будь-якому випадку він виконав всі умови та поїде на Олімпійські ігри у Париж», - зазначив Геннадій Здітовецький.

Головні конкуренти кропивничанина – представники Італії, Катару, Америки, Кореї та Нової Зеландії. Ці спортсмени уже брали участь у минулих Олімпіадах і завойовували призові місця або ж ставали чемпіонами Олімпійських Ігор.

«Ми розраховували на участь у Олімпійських Іграх, - зазначив легкоатлет Олег Дорощук. – Я сподіваюся, що результат на Олімпійських Іграх буде кращим. Наразі маю добрий стан здоров’я порівняно з минулорічним літнім сезоном, коли я мав пошкодження ахіла. У цьому сезоні йде нормальна підготовка, по фізичному стані мене нічого не турбує».

Переглядiв: 221