Вперше за чотири роки і на вимогу депутатів: у Кропивницькому зібралася комісія з демонтажу тимчасових споруд та МАФів (ФОТО, ВІДЕО)

25.05.2023 17:40

У міській раді відбулося засідання комісії з демонтажу тимчасових споруд та малих архітектурних форм сьогодні, 25 травня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Зауважимо, востаннє комісія збиралася ще у 2019 році. Під час минулої сесії міської ради депутати звернули увагу на нарікання жителів міста та проблеми хаотичного встановлення МАФів в обласному центрі та зосередили увагу на важливості відновлення засідання комісії. Крім цього, під час сесії депутати неодноразово акцентували увагу на низку скарг містян щодо роботи управління архітектури та містобудування міськради, зокрема, замовчування процедури видачі дозвільної документації, а також встановлення та розміщення тимчасових споруд. Нагадаємо, головного архітектора міста, а, відповідно, і начальника управління, немає вже понад 5 років. Виконує обов’язки начальника управління Ірина Мартинова.

«Управління архітектури та містобудування здійснило перевірку 248 об’єктів, не всі ще оглянуті. Робота наша починається і починається з тих об’єктів, які мають більш занедбаний вигляд і мають невстановлених власників, не мають документів для розташування цих споруд», - зазначила в.о керівника управління архітектури та містобудування міськради Ірина Мартинова.

Віднедавна членом комісії з демонтажу тимчасових споруд та МАФів  є і депутат міської ради Артем Стрижаков. Під час засідання він зауважив про досить хаотичну організацію роботи комісії, адже членів цієї комісії попередили про засідання та надали порядок денний менше, ніж за добу.

«Питання демонтажу таких споруд – дуже важливе, адже всі ми бачимо, яким занедбаним виглядає наше місто через їх встановлення, незрозуміло, як і ким. Ні я, ні колеги не розуміємо, чому нам надають менше доби на те, щоб ознайомитися з цими питаннями, вивчити їх? Чому, крім переліку та адрес об’єктів ми не маємо інформації про власників, законність їх встановлення, наявності чи відсутності дозвільних документів та не знаємо, чи вдалося зв’язатися з власниками споруд. Більш того, зараз ми почули про інвентаризацію понад 150 об’єктів, але зараз розглядаємо питання по демонтажу лише десятьох. Вважаю, що готуватися до таких комісій варто ретельніше і усі інформаційні дані по цим спорудам надавати членам комісії та депутатам. Тому я прошу зафіксувати наші пропозиції головуючу даної комісії», - наголосив Артем Стрижаков. 

Питання, чому після тривалої перерви на комісію винесли лише 10 об’єктів, зацікавило усіх членів комісії.

«На території міста після інвентаризації 40% об’єктів визначили 156 МАФів, які стоять незаконно, 8 з них – у приватній власності, частина – орендовані. Питання: чому в порядку денному ми бачимо лише 10 об’єктів?, - поцікавилася депутатка Кропивницької міської ради Валентина Яремчук. – У нас є сотні МАФів, у яких не було жодних документів, чому один потрапив до переліку на демонтаж, а інший ні? На слайді вказано, що це самовільне будівництво на орендованій земельній ділянці, чи може наша комісія такі питання вирішувати? І п’ять хвилин тому по питанню, яке вносив наш колега, говорили, що там орендована земельна ділянка. Якісь подвійні стандарти»- зазначила депутатка Валентина Яремчук під час розгляду питання щодо об’єкту біля ринку «Престиж».

«Вони поступово будуть розглядатися. Комісії проводити можна, але за які кошти це все демонтувати? Нам треба проводити тендер, обрати підрядну організацію, - відповіла Ірина Мартинова на питання щодо неповного переліку МАФів.

«Є прохання на наступне засідання – щоб нас заздалегідь попередили про засідання комісії.  Ми будемо завчасно бачити порядок денний і питання, які будуть на ньому виноситися. І якщо ми будемо бачити, що є питання, які  туди не включені з якихось причин, то ми з голосу будемо пропонувати ці питання розглядати. Проблема існує, всі про це говорять, але методи її вирішення не задовольняють громаду. Тому потрібно збиратися частіше, більше виносити рішень щодо демонтажу, споруд, які встановлені незаконно», - пояснив депутат Олександр Цертій.

Під час засідання депутат міськради Дмитро Овчинніков запропонував додати до розгляду ще один тимчасовий об’єкт, який розмістили фактично на тротуарі біля оздоровчого комплексу «Fan Club». У липні минулого року депутат отримав офіційну відповідь від профільного управління про те, що рішення про демонтаж буде прийняте під час засідання відповідної комісії, втім з невідомих причин засідання не відбулося до сьогодні. Члени комісії одноголосно підтримали цю пропозицію. Загалом за годину роботи комісії вдалося підтримати питання по демонтажу 11 тимчасових споруд.

Переглядiв: 3015