Вперше кропивницьке ОСББ отримало грант на утеплення багатоповерхівок

06.10.2020 08:24
image

ОСББ «Злагода-Люкс», що у мікрорайоні Ковалівка, отримало грант від Фонду енергоефективності, який дає змогу отримання повного комплексу робіт з утеплення чотирьох багатоповерхівок. Дане об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – єдине у Кропивницькому, що впроваджуватиме цей проект у життя. Про те, як вдалося потрапити у перелік грантоздобувачів, медіапорталу DOZOR розповіла голова правління ОСББ Вікторія Есмер.

Так, ОСББ  «Злагода-Люкс» існує вже протягом чотирьох років. За словами голови правління Вікторії Есмер, за  цей час об’єднання співвласників багатоквартирних будинків виконали значну кількість робіт. Наприклад, відремонтували повністю 7 під’їздів з 10 існуючих, провели капітальні ремонти труб водопостачання та водовідведення, встановили енергоефективне освітлення в під’їздах.  Допомогло з матеріалами Муніципальне бюро Артема Стрижакова.

«У проведенні ремонтів під’їздів нам допомагало Муніципальне бюро Артема Стрижакова. Скільки треба було матеріалів – стільки і надавали, якщо не вистачало, то довозили. До того ж, матеріали були якісні. Це значна допомога за всі ці роки. І зараз у нас чисті, сучасні під’їзди, - говорить очільник ОСББ. –  Ми інтенсивно працюємо і керуємося принципом, що не треба розтягувати виконання того чи іншого завдання на довгі роки. Тому і вирішили взяти участь у програмі Фонду енергоефективності «Енергодім», - розповідає Вікторія Есмер.
image
image
image

У програмі пропонувалося два варіанта пакетів для багатоквартирних будинків. Перший «А»  (легкий) – передбачає відносно недорогі заходи енергоефективності. Пакет «Б» (комплексний) – включав у себе всі заходи «легкого», теплоізоляцію будівельних конструкцій (стін, даху, горища, підвалу тощо).  Але перед тим, як подаватися на отримання гранту, треба було не лише приготувати значну кількість документів, але і провести низку робіт з підготовки самих будинків: від робіт з енергозбереження до енергоаудиту. Не було проблем із головним кроком – думкою людей щодо участі у державній програмі.

«Треба було провести комплекс заходів, щоб якомога більше було проведено ремонтних робіт у під’їздах, згодом ми взяли участь у програмі «Теплий кредит», встановили енергозберігаючі вікна у кожному під’їзді, машинних відділеннях, на технічних поверхах. У тамбурах встановили ще одні енергозберігаючі двері. Поступово ми відключали і квартири від централізованого опалення. Це робилося, зокрема, для того, щоб отримати пакет «Б». Для цього треба, щоб в будинку була максимальна енергоефективність. За ці два роки ми проводили роз’яснювальну роботу серед жителів будинків, радили їм почекати з утепленням самих квартир, оскільки у разі отримання гранту, все робитиметься за одним проектом, з однакових матеріалів. Звісно, це передбачало збільшення квартплати, але зовсім незначне.  Нині квартплата у нас - 7, 50 гривень за квадратний метр», - зазначила Вікторія Есмер.

Результати енергоаудиту показали невтішні результати – показники витрат тепла були дуже значними. Відтак підтримка людей щодо енергозберігаючих заходів була однозначною.

«Коли торік я ознайомилася з пакетом документів для подачі до Фонду, то задумалася, чи зможу все це підготувати. Підтримка правління, очікування людей були стимулом для участі у цій програмі. Ми провели збори, опитування, подали документи до банку-партнера. Крім цього, ми поспішали, адже першим 300-м будинкам-учасникам, крім 50% компенсації на заходи з утеплення, надавали ще 20% додатково. А це декілька мільйонів», - пояснює голова правління Вікторія Есмер.

У вересні ОСББ отримало листа про те, що отримали компенсацію за проведення енергоаудиту.

«Тепер ми розпочали виготовлення проектно-кошторисної документації. Після погодження документації буде прорахована остаточна сума вартості проведення робіт і  наша частка. 70% цієї вартості на рахунок підрядника відшкодує Фонд, коли буде акт приймання-передачі ремонтних робіт», -  каже Вікторія Есмер.  

За інформацією, завдяки гранту чотири багатоповерхівки отримають фактично друге життя: зміниться зовнішній вигляд будинку, все старе клаптикове утеплення заміниться на нове. Будуть утеплені під’їзди, цоколь, балкони теж утеплять і всі вони матимуть однаковий зовнішній вигляд. Крім цього, власникам квартир, які хочуть замінити склопакети на нові, відшкодують 70% від їх вартості. Все це, каже Вікторія Есмер, надасть значну економію енергії опалення, а людям – ще більш сучасні та комфортні умови для життя.  

image
image
image
image
Переглядiв: 6011