Як кропивничани відзначають Водохреща (ФОТОРЕПОРТАЖ)

06.01.2024 15:04

Цього року в Україні вперше офіційно святкують Водохреще 6 січня. Православна церква України та Українська греко-католицька церква торік 1 вересня, з початком церковного новоліття, перейшли на новоюліанський календар. Як відзначають кропивничани Водохреща - у фоторепортажі медіапорталу DOZOR. 

Довідково: 

В Україні на свято Водохреща освячують воду. Іноді освячення проводиться прямо на водоймах у спеціально пробитих ополонках, які називають «йордань», в спогад хрещення Христа в Йордані.

Церемонія освячення води відбувалася просто неба, на берегах річок, струмків, озер. Напередодні З льоду вирубували великий хрест («йордан») і ставили його поруч з ополонкою. Скульптурне зображення хреста встановлювали вертикально і нерідко обливали буряковим квасом, від чого воно набирало червоного кольору. Було прийнято також прикрашати хрест барвінком і гілками сосни.

Віряни стають в чергу, щоб набрати святої води на наступний рік, і вона зберігається протягом цього часу, не псуючись. За народними віруваннями, присутні під час освячення води зцілюються від хвороб. Цілющу воду можна також набрати зі звичайного джерела або вже після свят, адже, за переказами, у ніч на Водохреще і звичайна вода отримує цілющу силу. Вважається, що така вода не псується і не має запаху, вона зберігається весь рік і більше.

Переглядiв: 1019