Як кропивничанам обрати безпечні барвники для декорування великодніх яєць

29.04.2021 08:25

Напередодні Великодня прилавки магазинів та ринків заполонили різноманітні барвники для декорування яєць: насичені та яскраві, з перламутром або мармуровим ефектом. Втім не всі барвники є безпечними для використання, адже деякі з них містять хімічні речовини, які можуть спровокувати алергію. Про те, як обрати безпечні барвники, повідомили у Держпродспоживслужбі, інформуж медіапортал DOZOR.

«Обираючи барвники для яєць, обов'язково звертайте увагу на відсутність у складі наступних небезпечних речовин: тартразин (Е 102) - міститься у фарбах зеленого кольору, має негативний вплив на активність та фіксування уваги дітей; сонячний захід (Е 110) - міститься у фарбах від жовтого до червоного кольорів, є канцерогеном, може стати причиною розладу шлунку та набряку слизових оболонок; азорубін (Е 122), хіноліновий жовтий (Е 104), спеціальний червоний (Е 129) зустрічаються не так часто, але все ж таки необхідно бути пильними», - повідомляють фахівці.

Цілком безпечними для декорування яєць можна вважати: куркумін (E 100) - яскраво-жовтий натуральний барвник рослинного походження, що одержується з куркуми; хлорофіл (Е 140) - зелений натуральний барвник, який міститься в більшості рослин та водоростей; каротин (Е160) - помаранчевий барвник, може мати рослинне походження або синтезуватися хімічним шляхом.

Народні методи фарбування яєць з використанням цибулиння, шкаралупи волоського горіха, бурякового соку є цілком безпечними, хоча й не зручними у використанні.

Переглядiв: 1303