Як суди Кіровоградщини карають винуватців ДТП з потерпілими

11.10.2020 09:15

Штрафують, звільняють від покарань та відбирають права – такі вироки виносять судді на Кіровоградщині за ДТП з потерпілими та загиблими. Таку інформацію медіапортал DOZOR отримав від районних та міських судів області у відповідях на інформаційний запит.

За даними обласної прокуратури, на Кіровоградщині зареєстрували близько сотні кримінальних покарань, пов’язаних з порушенням правил дорожнього руху за вісім місяців 2020 року. З них 20 справ, у яких у результаті ДТП загинули люди. За цей час до суду направили 36 справ, з яких 5 - про смерть потерпілих.

Так, до Маловисківського районного суду за дев'ять місяців надійшло три справи щодо ДТП з потерпілими. Станом на сьогодні одного із винуватців ДТП засудили до трьох років позбавлення волі. До цього ж покарання застосували ст. 75 ККУ та звільнили водія від відбування покарання з випробовувальним іспитом строком на 1 рік. Ще дві справи у цьому ж суді знаходяться на розгляді.

У Добровеличківському районному суді розглянули лише одну справу по ДТП із потерпілим. У результаті суд затвердив угоду про примирення сторін та призначив покарання у вигляді штрафу.

У Новоукраїнському районному суді отримали чотири справи по ДТП з потерпілими. Нині суд розглянув лише одне правопорушення, у якому водія визнали винним та покарали штрафом.

У Світловодському міськрайсуді за аналогічний період отримали три справи, з яких розглянули одну. У результаті водію обрали покарання у вигляді позбавлення волі строком на 2 роки з випробувальним терміном 2 роки. У Новоархангельський райсуд за цей же період надійшло 3 справи з потерпілими. Всі три були закриті.

До Олександрійського міськрайсуду надійшло 14 кримінальних проваджень, з яких 11 з потерпілими, ще 3 – з загиблими. У результаті шістьом водіям обрали покарання, четверо з яких отримали штраф за нанесення тілесних пошкоджень. Двох позбавили волі на 4 роки за смертельні ДТП – одного з позбавленням права керувати транспортним засобом на 3, іншого - на 2 роки.

До Ленінського райсуду надійшло шість кримінальних проваджень, за якими семеро осіб були травмовані. Покарання обрали лише одному - позбавлення волі строком на 4 роки з позбавленням права керувати транспортним засобом 2 роки.

У Кіровоградському райсуді розглянули одне кримінальне провадження, в якому у результаті ДТП дві особи отримали тілесні ушкодження. Водія визнали винним та обрали йому покарання у вигляді обмеження волі строком на три роки. На підставі ст. 75,76 ККУ особу звільнили від відбування покарання.

У Компаніївському райсуді за дев’ять місяців на розгляді було 5 кримінальних справ, з яких 3 надійшли у 2020 році (2 з потерпілими та 3 з загиблими). У результаті одного із водіїв засудили на 3 роки позбавлення волі з позбавленням прав керування на аналогічний період.

Голованівський райсуд отримав три кримінальні провадження, за якими дві особи загинуло, ще чотири отримали травми. На даний час справи не розглянули.

До Ульянівського райсуду надійшло 11 кримінальних проваджень, 2 з яких - із загиблими. Одного із водіїв за рішенням суду позбавили волі строком на п’ять років, однак на підставі ст.75 ККУ звільнили від відбування покарання. Ще одну кримінальну справу закрили у зв’язку з примиренням сторін.

У Долинському райсуді за дев’ять місяців перебувало 10 проваджень, 6 з яких надійшло за останні 9 місяців. Відомо, що з них 7 проваджень, відкритих за фактом отримання тілесних ушкоджень під час ДТП, ще 3 - ДТП із загиблими. За цей час було розглянуто 3 справи. Одного із підсудних покарали позбавленням волі на строк 2 роки з позбавленням права керування. Однак за ст. 75 ККУ особу звільнили від відбування покарання. Ще одного водія позбавили волі строком на 3 роки з позбавленням прав. Його також звільнили від відбування покарання. Крім цього, третя особа причетна до ДТП з потерпілими отримала штраф у розмірі 8 500 гривень.

До Олександрівського, Гайворонського, Петрівського та Вільшанського райсудів за дев'ять місяців поточного року не надходило жодної справи щодо ДТП з потерпілими або загиблими. У Бобринецькому райсуді за 2020 рік правопорушень теж не було.

Переглядiв: 1354