Як у Кіровограді відзначать День Соборності

15.01.2019 16:10
image

В обласному центрі відбудуться заходи у День Соборності у вівторок, 22 січня. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у міськраді.

Серед заходів - хода та покладання квітів до пам’ятних знаків, пов’язаних із боротьбою за незалежність України та молодіжна акція  «Голос єдності з Центру України».

За інформацією, пам’ятна хода розпочнеться від меморіальної дошки Віктору Чміленку о 10:00. Учасники ходи покладуть також квіти до пам’ятного знаку зі світлинами Героїв небесної Сотні на площі Героїв Майдану, пам’ятників Тарасу Шевченку і Володимиру Винниченку.

Акція «Голос єдності з Центру України» стартує о 14.00 цього ж дня. Її локаціями стануть три мости у центральній частині міста: по Великій Перспективній, Острівській та пішохідний перехід від вулиці Пашутінської до Молодіжного скверу.

Учасники акції створять символічні ланцюги єдності через Інгул і виконають спільно Гімн України.

Довідково: 

День Соборності  відзначається в Україні щороку 22 січня на честь проголошення в цей день у 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Тоді незалежні частини України, що постали на уламках зруйнованих Російської та Австро-Угорської імперій, об'єдналися в єдину соборну і неподільну Українську державу. 

Цього дня також згадують іншу подію, яка відбулася 22 січня 1918 року, рівно роком раніше. Це прийняття 4 Універсалу Українською Центральною  Радою, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки, що також стало важливим кроком до становлення сучасної української держави. 
Ідея Соборності України є прикметною рисою у численних творах українських поетів.

Переглядiв: 540