Як у Кіровограді відзначили День Соборності (ФОТО)

22.01.2018 09:53
image

В обласному центрі відбулося відзначення річниці з Дня Соборності України сьогодні, 22 січня. Про це повідомляє DOZOR. 

Так, урочистості розпочалися на площі Богдана Хмельницького. До заходів долучилися представники влади міста та області,громадські активісти, школярі, містяни, які поклали квіти до пам’ятників та пам’ятних дошок українським державотворцям, учасникам Революції Гідності, учасникам АТО, зокрема, Тарасу Шевченку, В’ячеславу Чорноволу , Володимиру Винниченку, Марку Кропивницькому, Віктору Чміленку, до пам’ятника зі світлинами на площі Героїв Майдану і до пам’ятного знаку зі світлинами учасників АТО у Ковалівському парку.  

«99 років тому на Софіївському майдані у Києві відбулося урочисте проголошення універсалу про Акт Злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. З того часу історія підтверджує, що ми всі разом. Але історія каже про те, що ми були разом ще з часів Київської Русі. Українська держава – це головне, як і український народ. Я сподіваюся, що ми всі разом побудуємо прекрасну державу, якою будуть пишатися наші нащадки», - зазначив професор ЦНТУ Василь Орлик 

Також присутні вшанували хвилиною мовчання полеглих бійців АТО. Після цього учасники заходу створили Коло Єдності навколо памятника Богдану Хмельницького та заспівали гімн України. 

Після цього присутніх запросили долучитися до акції «Ткана Україна», яку проводила майстриня Валентина Добровольська. 

Довідково: 

День Соборності  відзначається в Україні щороку 22 січня на честь проголошення в цей день у 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Тоді незалежні частини України, що постали на уламках зруйнованих Російської та Австро-Угорської імперій, об'єдналися в єдину соборну і неподільну Українську державу. 

Цього дня також згадують іншу подію, яка відбулася 22 січня 1918 року, рівно роком раніше. Це прийняття 4 Універсалу Українською Центральною  Радою, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки, що також стало важливим кроком до становлення сучасної української держави
Ідея Соборності України є прикметною рисою у численних творах українських поетів.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 2384