Як у Кіровограді відзначили День Соборності (ФОТОРЕПОРТАЖ)

22.01.2019 10:14
image

В обласному центрі відбулися урочистості з нагоди 100-ї річниці Дня Соборності України сьогодні, 22 січня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, хода стартувала від площі Героїв Майдану. Учасники заходу пройшлися через вулиці Велику Перспективну та Шевченка.

Біля пам’ятника Володимиру Винниченку розпочалися урочистості під час яких нагородили спільною грамотою облдержадміністрації та облради члена Кіровоградського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих Віктора Шария, почесною грамотою облдержадміністрації - кандидата історичних наук Інну Вівсяну та подякою облдержадміністрації головного спеціаліста управління комунікацій з громадськістю Олександра Кочина.

Також почесну грамоту від облради отримала член Кіровоградського обласного Товариства політичних в’язнів і репресованих Любов Хахіна, грамоту – член Кіровоградського обласного Товариства політичних в’язнів і репресованих Тетяна Юзвік, грамоту міськради та виконкому голова міського товариства політичних в’язнів і репресованих Надія Тихонович.

image
image
image
image
image
«У цьому році свято особливе, адже сто років тому відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів. Тисяча військовослужбовців на сході держави наразі воюють, вони стали стіною, щоб боронити власну землю. Вони готові боротися за мир і добробут у ваших оселях до останньої краплі крові. Тільки разом ми зможемо перемогти і зробити нашу країну по-справжньому європейською і квітучою. Зі святом, дорогі наші земляки. Бажаю міцного здоров’я, щастя, нових досягнень на благо нашої рідної і неподільної України», - побажала учасниця АТО Наталя Демченко.

Крім того, заступнику голови ОДА Сергію Коваленку Фундація Регіональних Ініціатив передала «Листівку єднання», на якій зібрані фото святкування Дня Соборності України різними містами і привітання від них, яку надалі можна буде побачити у краєзнавчому музеї.

Довідково: 

День Соборності  відзначається в Україні щороку 22 січня на честь проголошення в цей день у 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Тоді незалежні частини України, що постали на уламках зруйнованих Російської та Австро-Угорської імперій, об'єдналися в єдину соборну і неподільну Українську державу. 

Цього дня також згадують іншу подію, яка відбулася 22 січня 1918 року, рівно роком раніше. Це прийняття 4 Універсалу Українською Центральною  Радою, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки, що також стало важливим кроком до становлення сучасної української держави. 
Ідея Соборності України є прикметною рисою у численних творах українських поетів.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 791