Як вибрати молоко: 5 порад експертів «Корисної програми»

10.10.2019 12:11
image

На «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений молоку сьогодні, 10 жовтня. Пастеризоване або домашнє? Тваринне або рослинне? І взагалі, чи можна його пити дорослим людям? У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати молоко і в чому його користь для нашого здоров'я. Про це медіапорталу DOZOR повідомили на телеканалі. 

1. Чи корисне  молоко для дорослої людини?

Наталя Харченко, лікар-гастроентеролог: 

«У молоці міститься цілий комплекс корисних речовин: білки, вітаміни групи В і D, кальцій, калій, фосфор, селен. Разом з ним організм отримує корисні жирні кислоти, набір з 10 незамінних амінокислот, магній і цинк. Тому, якщо ви любите молоко і у вас немає лактозної недостатності, яка супроводжується нудотою і діареєю, можна регулярно пити молоко. Зараз ведеться безліч суперечок про те, що доросла людина не потребує молока, так як з віком зникають ферментні системи, які його перетравлюють. Здебільшого це міф, пов'язаний з поняттям «вторинна лактозна недостатність». Найчастіше вона виникає у людей похилого віку або може розвинутися на тлі інших захворювань, наприклад, при запальних процесах або нестачі ферментів в кишечнику. Прибираючи першопричину, можна значно покращити перетравлення молока. Ще краще - перейти на кисломолочні продукти: йогурт, кефір, геролакт. Це допоможе заповнити кількість необхідного кальцію в організмі».

2. Чи може рослинне  молоко замінити тварине і використовуватися для дієтичного харчування?

«Жодне рослинне молоко - вівсяне, кокосове, рисове або мигдальне - не замінить коров'яче або козяче, - продовжує Наталя. - Рослинне молоко - це взагалі не молоко, а напій. Мода на виключення з раціону тваринного молока вже давно не нова. Хтось виключив його споживання з раціону через брак ферментів для перетравлення, а хтось - через неприємні відчуттів після вживання. Але якщо ви відмовляєтеся від коров'ячого молока, то білок і кальцій необхідно отримувати з інших джерел. Доведеться приймати додатково вітаміни і мікроелементи, а це хімія. У продуктах існує особливий зв'язок між нутрієнтами, який не можна повторити ні в одній таблетці».

3. Чи є в молоці  антибіотики або хвороботворні  бактерії?

Ярослав Поляков, товарознавець: 

«Купувати молоко в сумнівній тарі на ринку у невідомого продавця - дуже ризиковано, тому що там неможливо перевірити його якість і дотримання продавцями санітарних норм. А молоко від великих виробників перед тим, як потрапити на полиці супермаркетів, проходить контроль якості на всіх етапах: від стану здоров'я корів на фермах до хіміко-фізичних аналізів складу. Перш ніж молоко потрапляє в наш стакан, його ретельно перевіряють на кожному етапі виробництва, не менше п'яти разів. І якщо воно не відповідає стандартам якості - в ньому виявлені антибіотики або хвороботворні бактерії - молоко утилізують».

4. Що краще вибрати: пастеризоване, ультрапастеризоване або парне?

Оксана Прокопенко, експерт з якості молочної продукції: 

«Краще вибирати пастеризоване молоко з терміном зберігання 7-10 днів. При пастеризації молоко піддають обробці температурою 65 градусів протягом 30 хвилин, 75-79 градусів - 15-40 секунд, або 86 градусів - 8-10 секунд. Таким чином, молоко стає безпечним для здоров'я людини з точки зору відсутності в ньому хвороботворних бактерій, які можуть виявитися в сирому молоці. При цьому, завдяки щадній температурній обробці, склад вітамінів і мікроелементів молока максимально наближений до сирого. Ультрапастеризація триває кілька секунд при температурі 135-145 градусів. При цьому руйнується значно більша кількість корисних речовин, але термін зберігання виростає до 6 місяців».

5. Як вибрати  якісне молоко?

«Існує два способи фальсифікації молока: розвести його водою або зробити з немолочних продуктів - продовжує Оксана Прокопенко. - Тому, перш за все, читайте етикетку. У складі має бути молоко, а не додаткові жири, консерванти, стабілізатори, які можуть бути додані для більш тривалого терміну зберігання. Ні в якому разі не купуйте продукт на ринку в кінці дня, а також той, у якого цілісність упаковки викликає сумніви. Молоко і молочні продукти - найсприятливіше середовище для розвитку шкідливих мікроорганізмів, які дуже небезпечні для здоров'я».

Ще більше корисних порад про те, як правильно вибирати і використовувати молоко в косметології, лікуванні та побуті - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: https://www.youtube.com/watch?v=iZDdSt3Y31c

А завтра, 11 жовтня, о 10:00 дивіться на "Інтері" випуск «Корисної програми» про картоплю. У ХIX столітті селяни на Русі називали картоплю «чортовим яблуком», «земляною грушею», «ріпою диявола», відмовляючись його вирощувати і їсти. Але сьогодні картопля завоювала весь світ. Більшість українців вважає його другим хлібом. Як зрозуміти, чи оброблялася  рослина «хімією»? Які страви з картоплі найкорисніші для здоров'я? І чи можна схуднути на картопляній дієті? Зірковий гість програми - співак Анатолій Матвійчук.

Інформація розміщена в рамках інформаційного партнерства медіапорталу DOZOR з телеканалом «Інтер»  

 

Переглядiв: 3155