Якого виду отруйного павука варто остерігатися влітку кіровоградцям

23.06.2019 11:40

Як відомо, на Кіровоградщині зафіксували відносно новий вид павука – жовтосумий колючий, який здатен нападати на людину у певних умовах. Медіапортал DOZOR дізнавався у заступника начальника обласного лабораторного центру Надії Оперчук про те, наскільки небезпечним є цей вид павука для людини.

За словами Оперчук, серед фахівців обласного лабораторного центру є лікар-ентомолог, який займається вивченням та дослідженням на території області таких павукоподібних та комах, зокрема, тих, які мають медичне значення: викликають шкоду здоров’ю людини або ж викликають інфекційні захворювання.

«Жовтосумий колючий павук для нашої області вже не новинка. У 2017 році був випадок, коли мешканець Компаніївського району потрапив до Кіровоградської обласної лікарні після укусу цього павука. Павука доставили до лабораторії і ми навіть помістили його до нашого музею. Його  впізнати легко: довжина досягає сантиметра, жовтуватого кольору і блищить на світлі. Ці павуки помічаються на городах, кущах винограду. Ці павуки не є агресивними і кусають людей лише з метою самозахисту, коли людина випадково торкається їх або якимось чином лякає. Особливо небезпечний укус хейракантіуму (інша назва павука – ред.) для людей, які схильні до алергічних реакцій. Отрута павука може викликати некроз тканин, нудоту, лихоманку і в рідкісних випадках може йти алергія», - пояснила фахівець.
«Після укусу слід надати першу допомогу. На місце проколу або укусу слід прикласти холодний компрес або лід. Якщо вражена кінцівка, то її треба знерухоміти і мобілізувати, щоб знизити ризик розповсюдження отрути далі  по кров’яному руслу. Допомога має бути своєчасною, щоб попередити розповсюдження отрути по організму», - додала Надія Оперчук.

Фахівець радить: щоб уникнути контакту з цим павуком, слід ретельно оглядати виноградники перед відпочинок під ним або збиранням врожаю, а усі сільськогосподарські роботи проводити в рукавичках та одязі, який максимально закриватиме усі ділянки тіла.

 

Переглядiв: 3143