Ясени у кіровоградському парку поїдає гусінь

17.05.2018 07:30
image

В обласному центрі на території дендропарку дерева обліплені гусінню. Про це у спільноті «Озеленення Кропивницький» у мережі Фейсбук повідомила екозахисник Надія Паливода, інформує медіапортал DOZOR.

«Цей пост присвячується всім тим, хто фоткався з тюльпанами в дендропарку. Так, це теж дендропарк - трошки вбік від центральної алеї. Так, це все гусінь, і вона жере те, що лишилося від ясенів. Їсть вже не перший рік - кожного року в один і той самий час, у травні. Мабуть, можна було б якось підготуватися до її приходу? Закупити препарати, і не найдешевші, по 40 гривень баночка в розрахунку на 50 дерев, а може трошки дорожчі і якісніші? Але для чого це адміністрації, для чого їй витрачати кошти на препарати, якщо люди далі тюльпанів не ходять і вище тюльпанів голову не піднімають. Ясенам у парку хана, а це майже половина всіх дерев. Більшість із них через щорічну втрату листя стоять наполовину чи на 2/3 сухі. Сотні дерев повільно гинуть щороку», - повідомила Паливода.

У секторі екології міськради визнають, що гусінь для зелених насаджень небезпечна, проте стверджують, що відповідальність – на балансоутримувачах парку.

«Звісно, вплив на дерева є, оскільки гусінь їсть листяну частину насаджень, повністю її з’їдає. Ця проблема повторюється із року в рік. Про захист дерев мають потурбуватися балансоутримувачі території, де знаходяться дерева», - зазначила завідувач сектору екології управління земельних відносин міськради Галина Негода.

У свою чергу в дендропарку запевняють, що активно працюють над проблемою. 

«Гусінь приносить колосальну шкоду деревам і справа в тому, що вони з’являються вже декілька років, є така у нас проблема. Але вже тиждень ми використовуємо препарат «Актелік», який є нетоксичний, бризкаємо ним дерева з 4:00 до 7:00. Але знову ж таки, ним часто користуватися не можна, препарат викликає звичку. І якщо використовувати цей препарат кожного тижня, то він перестане діяти. Дерев у нас багато, тому відразу охопити всю територію не можемо, але сподіваємося на гарний результат», - розповів у коментарі медіапрталу DOZOR помічник керівника дендропарку Сергій Шаповалов.

Фото Надії Паливоди 

 



Переглядiв: 1528