Заморений голодом хлопчик у кіровоградській лікарні набрав майже кілограм ваги

15.08.2018 09:55
image

Як відомо, 4-річний хлопчик з Новоукраїнки, якого примусово забрали у батьків у критичному стані через низьку вагу, знаходиться в Кіровоградській дитячій обласній лікарні. Зараз лікарі призначили повне обстеження стану організму хлопчика та слідкують за його харчуванням. За кілька днів дитина набрала майже кілограм ваги. Про стан дитини та прогнози щодо одужання  медіапорталу DOZOR розповіла заступник головного лікаря з оргметодроботи Лідія Ліщиновська.

За словами медика, дитина прибула до лікарні ввечері 10 серпня у супроводі поліцейських з Новоукраїнки у зв’язку з вилученням з родини через ухвалу суду.

«Дитина перебуває у нас на діагностиці та лікуванні. Вона мала важити мінімум 13 кілограмів у такому віці, але важила трохи більше 7 кіло. За чотири дні у нас хлопчик набрав майже 800 грамів. У нього йде поступовий набір тіла. Дитина була дуже виснаженою, підшкірно-жирової тканини у неї зовсім не було. Ми обстежуємо хлопчика, зараз не всі результати обстежень є, відсутні результати досліджень на різноманітні інфекції. Хоча у хлопчика толерантна біохімія, непогані показники крові, але ми обстежимо дитину на все», - пояснює Ліщиновська.

Лікар констатує: головне завдання медиків – запустити роботу шлунку, підшлункової залози, печінки і загальний обмінний процес, щоб дитина набирала вагу та засвоювала їжу. Хлопчик спілкується з лікарями та просить їсти. Для його порятунку лікарі готують спеціальне дієтичне харчування.

«Позитив у тому, що він їсть і набирає вагу. Готуємо лікувальні суміші, протерті супи, м’ясні суфле, омлет та запіканку. Він не їсть те, що споживають інші діти у його віці, а лише лікувальне харчування. На сьогоднішній день хлопчик забезпечений усіма лікувальними препаратами, які стимулюють обмін речовин та набір ваги та допомагають засвоювати їжу: ферменти та глюкозу. Поки що ми працюємо з малою вагою та обстежуємо хлопчика. Він має належний догляд», - каже лікар.

На питання, як швидко дитина могла втратити вагу до критичного стану, Лідія Ліщиновська пояснює – організм не може настільки виснажитися за короткий термін. Причини стрімкого зниження ваги можуть бути лише у серйозній хворобі або ж у банальній нестачі їжі.

«Дитина  може так критично втратити вагу лише у тому випадку, якщо є, наприклад, хвороби кишківника – ентерит та сильна діарея. Але у хлопчика цих ознак не було. Те, що батько дитини звинувачує лікарів у експериментах, є дурницею. Батьки можуть говорити все, що завгодно,  але ми при обстеженні використовуємо об’єктивні методи досліджень. Дивує інше: де була громада, коли хлопчик не виходив з дому місяць чи більше? Це соціальна проблема, абсолютна байдужість. Не може бути, щоб сусіди не знали про стан дитини», - говорить заступник головного лікаря.  

За словами лікаря, хлопчик має позитивний прогноз на одужання.

«Ми дуже раді, що дитина непогано набирає вагу. У нас є надія, що все буде добре. За добу приблизно дитина набирає до 200 грамів ваги і це позитивний фактор. Коли хлопчик дійде до нормальної ваги, сказати не можу, оскільки для кожного організму все індивідуально. Ріст ваги спочатку буде йти дуже швидко, але згодом уповільниться. Найголовніше, щоб результати обстеження були хорошими. Ми сподіваємося на краще», - каже Лідія Ліщиновська.

Ліщиновська стверджує, що хлопчик у психологічному розвитку не відстає від однолітків. Він спілкується з лікарями, просить їсти у медсестри.

За час перебування дитини в лікарні відвідати хлопчика приходили волонтери, матір та бабуся, але батька –депутата районної ради не було. Втім, за словами Ліщиновської, у разі покращення стану здоров’я хлопчика, батьки мають повне юридичне право забрати його додому або ж на лікування до медзакладу в Новоукраїнці.

Нагадаємо, у Новоукраїнці в родини депутата районної ради Олександра Мольченка виконавча служба примусово забрала 4-річну дитину. Хлопчик був виснажений голодом, його вага складала лише 7 кілограмів при нормі для його віку – 16 кіло. Дитина не змогла самостійно триматися на ногах.  Батько хлопчика вважає, все що сталося, політичною розправою за його позицію. Стан дитини пояснює експериментами, які проводили над нею колись лікарі. Наразі правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом злісного невиконання батьківських обов’язків.  

Фото ТСН

Переглядiв: 13569