Жителів Кіровоградщини попередили про очікувані штами грипу

12.10.2020 11:33

На жителів Кіровоградщини очікують чотири штами грипу цієї осені. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомила головний санітарний лікар області Надія Оперчук.

Так, епідсезон розпочався 28 вересня та триватиме до 21 травня 2021 року. Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, будуть циркулювати 4 штами грипу: А Guangdong Maonan (H1N1), А Hong Kong (H3N2) (циркулював у минулому епідсезоні), штам типу В Washington (B /Victoria lineage), штам типу В Phuket (B/Yamagata lineage). Вакцини доставлятимуть трьохвалентні (для вироблення імунітету від трьох штамів грипу) та чотирьохвалентні (для вироблення імунітету від чотирьох штамів грипу).

«У цьому епідсезоні в Україну має бути доставлено 665 тисяч доз вакцини, із них – 500 доз чотирьохвалентних вакцин «Ваксігрип Тетра» (Франція), 45 тисяч доз трьохвалентно вакцини «Інфлувак» (Нідерланди), 100 тисяч трьохвалентних вакцин – «Джісі Флю» (Південна Корея) та 20 тисяч доз чотирьохвалентних вакцин «Джісі Флю» (Південної Кореї). Станом на 1 жовтня отримали першу партію – 30 360 доз трьохвалентної корейської вакцини, яка була доставлена в аптечну мережу України, а також доступна в аптеках», - розповіла головний санітарний лікар.  

Моніторинг кількості вакцин проводиться щочетверга. Наразі відомо, що в аптечній мережі Кіровоградщини немає жодної дози. Однак бажаючі придбати вакцину можуть звертатися до аптечної мережі для замовлення. За словами Надії Оперчук, вакцини мають прибути на Кіровоградщину у найближчі два тижні.

Як повідомила головний санітарний лікар області, у минулому епідсезоні на грип та ГРВІ перехворіло 100 тисяч жителів Кіровоградщини, що на 15% менше, ніж у попередньому епідсезоні.

У свою чергу кількість осіб, які роблять щеплення, зросла. Торік  щеплено майже 5,5 тисяч жителів нашої області, з яких – 2 тисячі медичних працівників та 420 дітей.

Переглядiв: 1077