"Зіркове ралі" фінішувало на Театральній площі (ФОТО)

12.07.2019 14:14
image

В обласному центрі на Театральній площі фінішували  учасники змагань ретровтомобілів «Зіркове ралі» сьогодні, 12 липня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, до змагань долучилися 15 екіпажів ретроавтомобілів. Загальна кількістю учасників – 150. Власники автомобілів з низки міст України – Миколаєва, Харкова, Дніпра та інших.

За словами організатора «Зіркового ралі» Дмитра Григор’єва, цей вид спорту є фактично в усіх країнах світу. Вперше через Єлисаветград автомобільне ралі відбулося в 1914 році і документи про цю подію збереглися до сьогодні. Фініш учасників цьогоріч відбудеться в нашому місті через його зручне місцезнаходження – у самому центрі України.

«Цей любительський вид спорту для ветеранів. Він існує дуже давно. У світі авто гонки розпочалися з 1900-1920 років. І Україна, і Росія активно були учасниками таких змагань.  Через Україну проходили міжнародні автомобільні гонки. Тоді було лише декілька сотень автомобілістів, вони об’єднувалися в клуби. Перший офіційний клуб з’явився в 1904 році у Києві, в 1911 – у Харкові, трохи згодом в Катеринославі (Дніпро), Одесі та Полтаві. У пам’ять про ці гонки, одна з яких проходила через Єлисаветград, зараз проводиться це ралі», - розповів у коментарі медіапорталу DOZOR Дмитро Григор’єв.
«Усі наші учасники – люди, які віддали частину свого життя реставрації цих автомобілів. У багатьох з них є по декілька цих авто в гаражах і вони давали їм друге дихання, створювали фактично з обломків своїми руками.  Усі вони були діючими спортсменами, але сьогодні вони не можуть швидко бігати, плавати, стрибати, але можуть реалізувати свої запаси адреналіну за допомогою таких змагань», - додав організатор заходу.
image
image
image
image

Автомобілісти не змагаються на швидкість, втім мають контролювати час прибуття до пунктів, де зупиняються. Протягом авторалі спортсмени не мають змогу ремонтувати машини і заглядати під її капот навіть для того, щоб, наприклад, додати масло. 

«Все життя я любив старі автомобілі, але у нашій сім’ї не було жодної. Три роки тому на 60-річчя мені подарували ГАЗ-21. Я став її четвертим власником.  Ми всією родиною її полюбили та дали їй ім’я – Марта. У неї цікава історія - її випустили у 1967 році у березні та відправили до Німеччини, де вона відслужила до 1978  року. На щастя, під час їзди складнощів не виникало, але збиває з пантелику те, що в Олександрії та Кропивницькому немає жодних вивісок із назвами вулиць. Під час змагань у нас були секретні завдання, тож поки ми дібралися сюди витратили 15 хвилин та запізнилися на чотири хвилини», - поділився враженнями автомобіліст з Харкова Леонід Рубаненко

За словами Миколи Цуканова, такі автомобільні змагання всеукраїнського масштабу мають велике значення для міста. Цього разу учасники змагань матимуть змогу відвідати екскурсію визначними місцями обласного центру, також будуть вправлятися у своїх вміннях  на спеціальному майданчику. Оголошення результатів змагань відбудеться на Театральній площі вже в неділю, 14 липня, о 13:30.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 2633