Жителів Кіровоградщини закликають готуватися до опалювального сезону – «Кіровоградобленерго»

20.09.2023 17:01

ПрАт «Кіровоградобленерго» закликає жителів області готуватися до опалювального сезону вже зараз, інформує медіапортал DOZOR.

Найбільш поширеною причиною  надзвичайних ситуацій є необережне поводження з вогнем — майже 70 %, кожна п’ята подія виникає через порушення правил пожежної безпеки при встановленні та експлуатації електроустановок, кожна десята — пічне опалення. В осінньо-зимовий період необхідно дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки. Перш за все користуватися тільки справними та сертифікованими в Україні нагрівальними електроприладами. Не залишати їх без нагляду навіть на короткий час, обов’язково вимикати електроприлади на ніч та виходячи з дому. Не застосовувати в запобіжних електролічильниках саморобні плавкі вставки.

Ще одна велика помилка людей, причому всіх вікових категорій – використання для обігріву приміщення приладів які призначені для приготування їжі. Частіше всього для обігріву приміщень користуються електричними та газовими плитами. Енергетики зазначають, що це суворо заборонено. У випадку з електроплитою може статися пожежа. Газова плита становить ще більшу загрозу. При її використані для обігріву приміщення ймовірне отруєння газом та навіть вибух. Що потрібно зробити перед початком опалювального сезону. Перше -  необхідно оглянути та перевірити все обладнання пов’язане з опаленням, включаючи котли, радіатори, генератори електричного току, газові плити та печі. Слід переконатися, що воно знаходиться в хорошому стані та не має видимих дефектів.

Регулярне технічне обслуговування допоможе уникнути аварій та нещасних випадків. Слід приділити увагу вентиляції приміщень, адже у приміщенні, де знаходиться обладнання для опалення, важливо забезпечити хорошу вентиляцію. Це допомагає уникнути накопичення чадного газу та інших шкідливих речовин, які можуть виділятися під час згоряння палива.

Переконайтеся, що вентиляційні отвори не забиті та функціонують належним чином. Особливу увагу потрібно приділити при використанні газового обладнання.

Періодично перевіряйте герметичність газових трубок та з’єднань. Встановлюйте газове обладнання тільки відповідно до інструкцій виробника та дотримуйтесь усіх правил безпеки. Електричні обігрівачі більш зручні у використанні, але також можуть стати джерелом пожежі. Не залишайте їх без нагляду, не перевантажуйте розетки, стежте за станом дротів. Уникайте встановлення обігрівачів поряд із горючими матеріалами. Дотримання простих заходів безпеки та регулярне технічне обслуговування обладнання допоможуть мінімізувати ризики, забезпечити безпеку вашу та ваших близьких. Пам’ятайте, що турбота про безпеку — це турбота про ваше здоров’я та добробут.

ПрАТ Кіровоградобленерго нагадує основні правила пожежної безпеки в осінньо-зимовий період:

● Не залишайте ввімкнені електричні прилади без нагляду – це одна з найпоширеніших причин виникнення пожеж.

● Не використовуйте для обігріву житла несертифіковані та саморобні нагрівальні прилади.

● Перед увімкненням обігрівального пристрою переконайтеся, що він не має механічних ушкоджень. Так само не користуйтеся пошкодженими розетками, кабелями чи проводами.

● Не ставте електрообігрівач біля завісок або меблів – відстань від пристрою до горючих матеріалів має становити не менше 0.25 м. Так само небезпечно встановлювати нагрівальні прилади на підставки з легкозаймистих матеріалів.

● Не допускайте перекидання цих приладів.

● Не вмикайте у подовжувач одночасно велику кількість приладів. Через це може статися перевантаження електромережі.

● Не використовуйте обігрівачі для сушіння одягу.

● Не пропускайте провід від обігрівача під килимом – це може призвести до його перегрівання та перетирання, що тягне за собою небезпечні наслідки.

● Не використовуйте відкритий вогонь, особливо – для відігрівання водогінних та опалювальних систем.

ПрАТ «Кіровоградобленерго» закликає у разі виявлення пожежі негайно повідомляти за телефоном «101» пожежно-рятувальний підрозділ. 

Переглядiв: 3250