Змінена концепція та нові форми: Якими будуть «Вересневі самоцвіти» на Кіровоградщині

14.07.2020 13:41
image

На Кіровоградщині відбудеться ювілейний 50-й Всеукраїнський театральний фестиваль «Вересневі самоцвіти» з 23 по 27 вересня. Цьогоріч на гостей заходу очікує багато новинок, оскільки концепцію фесту суттєво змінили. Про те, яким буде цьогорічний фест, розповіли під час брифінгу в Кіровоградській ОДА сьогодні, 14 липня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.   

Так, гасло цьогорічного фестивалю – «Координати незмінні. Сенси нові». За словами заступника голови Кіровоградської ОДА  Тетяни Волинець, підготовка до заходу йде повним ходом.

«Це свято ювілейне. Ми створили потужну активну організаційну групу. В ній працюють лідери думок громадськості, професійні театральні діячі, мистецтвознавці, діячі культури, представники преси. Ми всі працюємо над тим, щоб цей захід зробити яскравим, сучасним, професійним, і щоб про нього максимально дізналися люди, які до нас приїдуть. А ще краще, коли про нього дізнаються туристи з інших областей.  Хотілося б максимально показати нашим відвідувачам все, що є в наші області разом з презентацією цього свята», - зазначила Тетяна Волинець.
image

 

image

За словами посадовця, у рамках фесту заплановано низку цікавих івентів, багато з них будуть проведені вперше – до них залучать усі туристичні, театральні, мистецькі локації, які є на території Кіровоградщини. Родзинкою цього фестивалю стануть прем’єрні вистави, з якими приїдуть театральні колективи з усієї країни.  

Серед колективів, які приїдуть до Кіровоградщини – Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка з виставою «Коріолан» В. Шекспіра, Київський академічний драматичний театр на Подолі з виставою «Камінний господар» Лесі Українки, Національний академічний театр російської драми ім. Лесі Українки з виставою «Каліка з остріва Інішмаан», Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Івана Франка з виставами,  Театральна лабораторія «Театр на Чайной» (Одеса), Львівський театр естрадних мініатюр «І люди, і ляльки». Виступатимуть перед гостями заходу і актори Кіровоградського академічного українського музично-драматичного театру ім. Марка Кропивницького. Загалом на «Вересневі самоцвіти» приїде близько 20 театральних колективів.

«У концепцію свята, яке ми готуємо, передбачається вшанування блискучих талантів – корифеїв українського театру. Цього року ми відзначаємо важливі дати – 180-річчя з дня народження Марка Кропивницького та 175-річчя з дня народження Івана Карпенка-Карого. Ми плануємо, що вшануємо їх пам'ять на Хуторі «Надія». Коли я займався концепцією фестивалю, то хотів, щоб ми зробили його максимально позитивним. Тому вистави, які представлять на нашому фестивалі, повинні створити позитивний настрій глядачам попри пандемію, не буде якихось вистав на кордоні з негативом.  Кожен глядач має отримати радісні емоції від перебування на фестивалі та перегляду нашої програми», - розповів головний режисер «Вересневих самоцвітів» Сергій Компанієць.
image
За словами головного режисера, цього року «Вересневі самоцвіти» доповнять новими формами та сенсом. Зокрема, крім театральних вистав, на заході будуть діяти локації для інших видів мистецтв.
«Ми хочемо нагадати, що з театру витікають практично усі види мистецтва – це музика, хореографія, сценічна майстерність, художники, декоратори і всі ці види мистецтва будуть представлені на фестивалі. У нас буде вінок фестивалей – любителі живопису знайдуть для себе те, що їм цікаво, поціновувачі літератури – теж, оскільки  буде цікава літературна програма. Також прихильники вокалу, хорового співу знайдуть собі для душі щось цікаве», - додав Компанієць.

За словами очільника департаменту культури Кіровоградської ОДА Людмили Тищенко, цьогоріч до програми фестивалю додадуть і проведення тематичних наукових конференцій, які  дали б  змогу зробити якісний аналіз цього масштабного театрального заходу. 

image

У рамках підготовки до театрального свята організатори заходу вирішили створити сайт фестивалю, який буде наповнюватися постійно до, під час та після проведення заходу. Гості сайту матимуть можливість дізнатися про вистави, колективи та локації, на яких будуть проходити фестивальні дійства. Крім цього, організатори створили хештег для соцмереж #veresfest та сторінку у соціальній мережі Фейсбук, яку також наповнюватимуть інформацією щодо подій та новин «Вересневих самоцвітів». Спеціально для цього заходу вперше створять різноманітну брендовану продукцію, яку готуватимуть за допомогою місцевих підприємців.

image
image
image

Загалом на проведення цьогорічного ювілейного фестивалю виділили 1 мільйон 415 тисяч гривень.

 

 

Переглядiв: 1573