Одеські археологи проводять розкопки на Кіровоградщині (ФОТО)

27.07.2018 15:08
image

У Благовіщенському районі в селі Саботинівка біля пам’ятки Мельнична Круча одеські археологи проводять розкопки заглиблення, у якому, можливо, перебували люди 6 тисячоліття до нової ери. Про це медіапорталу DOZOR повідомив керівник експедиції, доцент Одеського національного університету ім. І. Мечникова Дмитро Кіосак.

Так, розкопки проходять кілька тижнів біля давньої пам’ятки Мельнична Круча, яку знайшов житель Сабатинівки Семен Чуб у 1928 році. Розкопки на цій локації проводяться ще з 2011 року.

«Цей рік мав би бути завершальним, але у зв‘язку із цікавою знахідкою, гадаємо, що розкопки продовжаться наступного року. Ми знайшли заглиблення у стіну, яке треба дослідити повністю. Тож ми взяли приблизно півтора квадратних метри його площі. Заглиблення не глибоке, скоріш за все, це житлове місце, де зупинялися люди у 6 тисячолітті до нашої ери», - розповів у коментарі медіапорталу DOZOR керівник експедиції, доцент Одеського національного університету ім. І. Мечникова Дмитро Кіосак.

Також учасники експедиції знайшли великий шматок рогу, крупні кістки і знаряддя праці. Ще однією знахідкою стали рештки риб, молюсків та черепах. Фахівці припускають, що ці знахідки пов’язані з похолоданням 6 200 років тому до нової ери. Тоді люди використовували для їжі найрізноманітніші ресурси для того, щоб вижити.  

За інформацією, зараз у розкопках беруть участь понад 30  учасників експедиції - переважно студенти Одеського національного університету ім. І. Мечникова.

image
image
image
Переглядiв: 1712