Зупинка Mercedes на трасі: На Кіровоградщині засудили поліцейського через затримання водія із застосуванням фізичної сили

24.04.2024 14:50

Знам’янський міськрайонний суд виніс вирок щодо інспектора взводу батальйону управління патрульної поліції, якого звинувачували в перевищенні влади та службових повноважень. Про це свідчить вирок суду від 12 квітня, інформує медіапортал DOZOR.

Так, у травні 2020 року на трасі М-30 біля села Суботці правоохоронці зупинили автомобіль Mercedes-Benz Sprinter з причіпом. Після зупинки автомобіля патрульні повідомили водію, що він порушив правила дорожнього руху - в частині перевезення причіпу із вантажем більшим за габаритними розмірами, а саме за шириною причіпу, ніж дозволено ПДР України.

Далі між працівниками УПП та водієм виникла суперечка, оскільки правоохоронці відмовилися в присутності водія виміряти ширину причепу з вантажем, аби дізнатися, чи є в діях водія ознаки адмінправопорушення. Під час суперечки патрульні прийняли рішення про адміністративне затримання водія та надягнути на нього кайданки. Під час цього два інспектори УПП із застосуванням фізичного впливу повалили водія на землю.

Коли водій вже лежав на землі обличчям вниз та фактично був затриманий і не здійснював загрозу чи безпеку для оточуючих, інспектор взводу №2  батальйону УПП в Кіровоградській області продовжував безпідставно намагатись дістати руки водія , які знаходились на землі під тулубом останнього для їх заведення за спину водія одягнення на них кайданок.

Оскільки з допомогою фізичної сили інспектору  не вдалося дістати і завести за спину руки водія, щоб надягнути кайданки, хоча ситуація цього вже не вимагала і нагальної необхідності у застосуванні спеціального засобу не було, він застосовуючи фізичну силу, явно перевищуючи свої службові повноваження, виходячи за межі необхідності та достатності застосування фізичної сили, бажаючи завдати керманичу надмірних болісних відчуттів, розуміючи, що це є непотрібними болісними діями у даній ситуації, умисно, неодноразово (не менше двох разів) застосовуючи силу тягнув його руками за праве та ліве вухо, неодноразово здавлюючи їх, в завушних ділянках голови, тягнув правою рукою за ніс, здавлював йому шию двома руками та коліном правої ноги.

У вироку йдеться, що під час затримання водій вирішив вкусити інспектора за кисть правої руки, тоді ж патрульний наніс кулаком своєї правої руки удар в область правої частини обличчя потерпілого , принижуючи такими діями особисту гідність останнього.

Внаслідок вказаних дій інспектора УПП потерпілий отримав  тілесні ушкодження у вигляді саден вушної ділянки зліва у ділянках правого та лівого ліктьового суглобів, лівого передпліччя, фаланги першого пальця правої кисті, фаланги четвертого пальця правої кисті, поверхневої рани в ділянці фаланги третього пальця правої кисті.

Також вказані дії стали причиною травматичного впливу та болісного насильницького, що ображають особисту гідність людини, фізичні відчуття.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений патрульний вину не визнав у повному обсязі. Він повідомив, що після зупинки автомобіля, вони почали виміряти габарити вантажу. Потім підійшли до водія, пояснили причину зупинки та повідомили про вчинення водієм адмінправопорушення. За свідченнями обвинуваченого, водій поводив себе агресивно, коли в нього попросили документи.

«Водій розмахував руками, погрожував фізичною розправою та неодноразово погрожував помстою. Потім декілька разів штовхнув його напарника, а його намагався вдарити. На попередження не реагував та міг завдати шкоди його здоров`ю та здоров`ю його напарника. Він його попередив, що вразі продовження таких дій, до нього буде застосовано адміністративне затримання. Проте, останній продовжував свої дії, тому як наслідок було прийнято рішення про його адміністративне затримання. Проте, правопорушник не припинив свої протиправні дії та чинив опір при його затриманні погрожуючи при цьому йому та його напарникові», йдеться у документі.

Поліцейський вказав, що для припинення опору водія, він обрав застосування фізичного впливу - вид поліцейського заходу примусу. Інтенсивність застосування даного заходу була дозованою по лінії наростання опору правопорушника. Також повідомив, що водій  покусав його, тому був змушений звернутися до медичного закладу за медичною домогою. Також вказав, що діяв згідно з вимогами законодавства, службові повноваження не перевищував.

Свідок – працівник швидкої допомоги зазначив, що під час прибуття на місце події він побачив потерпілого, який сказав, що його побили поліцейські. Під час огляду побачив в нього забої, синці та гематоми. Втім водій та його дружина відмовилися від госпіталізації і написали про це розписку.

Заслухавши усі сторони, суд вирішив визнати винним правоохоронці у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.365КК України та призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на 2 роки. А на підставі ст 75 ККУ звільнити його від  відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк - 2 (два) роки.

Переглядiв: 286