Орден Святого Пантелеймона: На Кіровоградщині почали шукати кандидатів на «медичний оскар»

04.12.2017 12:34
image

У Кіровограді розпочала свою роботу Регіональна Рада Відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона». Протягом кількох місяців вона збиратиме пропозиції та відбиратиме кандидатів на отримання всеукраїнської відзнаки «Орден Святого Пантелеймона» та премії. Про це повідомляє DOZOR.

Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» є громадською, має професійно-фахову спрямованість і присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я.

Регіональні ради організовані у всіх обласних центрах країни.  Вони відбиратимуть кандидатів у п’яти номінаціях: «Найкращий лікар», «Найкращий медичний працівник», «Новатор охорони здоров’я», «За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров’я», «Взірець служіння суспільству».

Відібрані кандидатури місцеві представництва передаватимуть до столиці – у Національну  експертну комісію. Та, у свою чергу, найкращих рекомендує  Поважній раді, яка і присуджує відзнаку: нагрудний знак та грошову винагороду.

Регіональну Раду Кіровоградської області очолив кандидат медичних наук, доцент кафедри онкології, онко-хірург вищої категорії, головний лікар Українського центра томотерапії Сергій Одарченко.

«Отримати дану Відзнаку, я вважаю, більша честь, ніж звання залуженого лікаря України. «Орден Святого Пантелеймона» - це народне визнання за реальні здобутки, - говорить Сергій Одарченко. – Ця Відзнака має професійно-фахове спрямування, присуджується за значні результати в галузі охорони здоров’я, духовному й фізичному розвитку українського суспільства».

До складу Регіональної Ради Кіровоградської області увійшли лікар-хіміотерапевт Кіровоградського онкологічногодиспансеру, громадський діяч Андрій Гардашніков, кандидат медичних наук, торакальний хірург, генеральний директор Лікувально-діагностичного центру "Ацинус" Григорій Урсол, голова постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я Кіровоградської облради Ірина Чемерис, кандидат педагогічних наук, начальник відділу міжнародних зв’язків Донецького національного медичного Університету Ірина Торбенко, голова Асоціації медичних сестер Кіровоградської області, заступник головлікаря обллікарні Алла Мельник, заступник голови Кіровоградської обласної організації Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Однобочко, член ГО «Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги», позаштатний обласний провізор Євген Таскаєв,  представник студентства Донецького медичного університету Олександра Кухар, представник Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви отець Іоан Шемедюк, журналіст, головний редактор медіапорталу DOZOR Олена Несен.

За інформацією, право пропонувати кандидатури на присудження Відзнаки мають громадські організації сфери охорони здоров’я,  об’єднання (організації) пацієнтів,  заклади охорони здоров’я різних форм власності,  наукові установи та навчальні заклади медичного спрямування.

За словами Сергія Одарченка, більш детально інформація щодо  вимог до кандидатів, умов конкурсу та алгоритму  подання кандидатур незабаром буде оприлюднена під час прес-конференції.

Довідково.

Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» має тривалу історію. У 2009 р. міністерство охорони здоров’я запровадило в Україні заохочувальну відзнаку «Хрест Пантелеймона Цілителя», яка вручалася тим, хто має видатні особисті заслуги та сприяє розвитку галузі охорони здоров’я та медичної науки, в благодійній, гуманістичній та громадській діяльності, а також за інші здобутки на ниві охорони фізичного та духовного здоров’я населення. Відзнака була погоджена та благословенна Предстоятелями трьох найбільших християнських Церков України.

З часу заснування Відзнаки було нагороджено більше двадцяти видатних вчених, лікарів, громадських та благодійних діячів, представниківідуховенства, серед яких такі визначні особистості, як М.М.Амосов (посмертно), О.О.Шалімов (посмертно), О.М.Лук’янова, Ю.І.Кундієв, Л.А.Пиріг, В.Ю.Мартинюк та ін.

Урочиста церемонія нагородження щорічно проходить  9 серпня у День Святого великомученика і цілителя Пантелеймона.

Переглядiв: 2123